- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

skagen

Nytårsindlæg 2023/2024

Endnu et år er fløjet af sted, og det er for tredje gang blevet tid til at se tilbage på fugleoplevelserne det forgangne år, og ikke mindst kigge frem mod året, der kommer.

Det er et indlæg, jeg altid ser frem til at skrive, da det vækker en masse af de gode minder til live igen. Vanen tro bliver det et af de længere af slagsen, så sørg for at have en god kop kaffe eller lignende ved din side, inden du læser videre. Har du ikke lyst til at læse dette lange indlæg, kan du se en kort opsummering af 2023 i tal på denne side.

Nye DK-arter

I min fortsatte jagt på at nå 300 DK-arter havde jeg som mål for 2023 at se 13 nye DK-arter.

Året startede forrygende, da jeg allerede d. 29. januar kunne krydse årets første nye DK-art: En Indisk Gås havde spøgt rundt i lokalområdet i månederne før, og arten var også én af de arter, jeg særligt havde udset mig inden årets begyndelse. Det lykkedes mig efter nogen timers søgen at finde den ved Rødby, efter den var blevet meldt ud på Bird Alarm. Så var året ligesom i gang.

Der skulle ikke engang gå en måned før årets første nye DK-art var en realitet: En Indisk Gås ved Rødby.

Fuglen blev på Lolland, og jeg fik set den yderligere to gange i måneden efter i min hjemby Maribo.

Der gik mindre end 2 uger før næste nye DK-art var i hus: En Hvidvinget Måge blev fundet ved Kramnitze, og dagen efter tog jeg en søndagstur med Charlotte og Lærke, hvor det lykkedes at se den fine måge. I midten af marts var jeg på Møn i arbejdssammenhæng, og da der var fundet en Amerikansk Sortand ugen før, tænkte jeg, at den skulle have et forsøg. Jeg brugte nogle timer ved Ålebæk Strand på at scanne flokke af Sortænder igennem og til sidst lykkedes det mig at genfinde amerikaneren med appelsinen på næbbet. En fed oplevelse. Møn var også stedet for den næste nye DK-art, da der i starten af maj blev fundet en Sort Ibis. Igen rykkede jeg på tur med hele familien, og vi fik set den fine fugl og fejret det med den obligatoriske lakridspibe. Derefter blev det den 17. maj, som var starten på min 5 dages tur til Skagen. Jeg havde glædet mig som et lille barn hele året, og turen skuffede ikke. Den første dag bød på 3 nye DK-arter på min tur op igennem Danmark: Tejst ved Knudshoved Færgehavn, Pomeransfugl ved Ribe og Kirkeugle ved Fræer. Den anden dag bød ligeledes på 3 nye DK-arter: Pungmejse ved Ålborg, Toplærke ved Hirtshals og Biæder kort efter min ankomst til Skagen. Kirkeugle og Toplærke var vigtige fugle at få set, da arterne hænger i en tynd tråd som ynglefugle i Danmark.

Toplærkerne ved Hirtshals var samarbejdsvillige, og jeg fik hurtigt set dem på meget tæt hold.

Dag 3 gik det hele amok, og jeg fik 4 nye DK-arter, hvoraf 3 var lommer: Hvidnæbbet Lom, Islom og Stillehavslom samt en Alk – alle fra Grenen. Min sidste dag i Skagen sluttede med bravour, da 2 nye DK-arter kom i bogen: Topskarv og en helt fantastisk Mellemkjove i det smukkeste medlys. Selvom jeg havde haft store forventninger til min tur til Skagen, havde jeg ikke turde drømme om, at det ville være så godt. Det var uden tvivl årets højdepunkt, og det var helt fantastisk at være en del af den specielle atmosfære. Jeg skal uden tvivl tilbage.

Derefter gik sommeren uden en eneste ny DK-art, og det var først på sommerens allersidste dag, at det lykkedes mig at se endnu en ny DK-art: En Slangeørn blev meldt ud fra Gedser, og jeg flexede ud fra arbejde og fik set den smukke fugl.

Efter mere end 3 måneder uden en ny DK-art blev tørken brudt på fornemmeste vis med denne Slangeørn.

Det blev begyndelsen på en god Gedser-stime, da Gedser leverede en Rødstrubet Piber i midten af september, en Isabellastenpikker i slutningen af måneden og en ringmærket Blåstjert d. 1. november. Senere samme uge som jeg havde set Blåstjert, tog jeg til Jylland for at deltage i årets punkttællingsmøde. Den første morgen blev historisk i birder-Danmark, da landets kun anden fund af Brun Sule blev gjort. Jeg var på plads kort efter og nåede at se fuglen, inden den døde nogle timer senere. Ugen sluttede forrygende, da jeg søndag morgen selv fandt en Gråmåge ved Ballum Sluse. Det blev årets sidste nye DK-art, og således endte det fantastiske fugleår 2023 med hele 22 nye DK-arter til mig. Et tal jeg ikke havde turde drømme om ved årets start!

En fornem afslutning på et forrygende år: Gråmåge ved Ballum Sluse.

Det er værd at bemærke, at Bøtø, som leverede 4 nye DK-arter i 2022, ikke leverede en eneste ny DK-art i 2023. Chancen var der ellers med forsøg efter både Hærfugl og Gulirisk, men ingen af dem gav pote.

Ved årets begyndelse havde jeg udset mig 9 arter, som jeg særligt gerne ville se. Det lykkedes at se 5 af dem: Kirkeugle, Toplærke, Indisk Gås, Biæder og Alk. Af de 4 arter, det ikke lykkedes at se, vil jeg især fremhæve Hærfugl og Vendehals. Det er to arter, som jeg virkelig gerne vil se, og jeg fik givet begge arter nogle gode forsøg i 2023. Heldet var bare ikke med mig. Derudover fik jeg i løbet af året gjort nogle seriøse forsøg på at få set Gulirisk og Tredækker, som desværre ikke lykkedes (jeg fik dog set Gulirisk i Tyskland).

Målet for 2024 er at fortsætte jagten på de 300 DK-arter. Da jeg bliver far for anden gang i starten af året, forventer jeg dog ikke, at aktiviteten bliver så høj, så jeg har sat et forsigtigt, men nok også realistisk mål på 5 nye DK-arter i 2024. Her står følgende 5 arter (som alle også er realistiske at få at se) på ønskelisten, hvoraf 4 af dem er gengangere fra sidste år:

Hærfugl: En fugl, der har stået allerhøjest på ønskelisten de sidste par år. I 2023 rykkede Charlotte og jeg 3 gange på udmeldte fugle, uden at det lykkedes at få den at se. Jeg vil holde skarpt øje med udmeldingerne i april/maj og håbe på, at tiden og heldet er med mig, så det endelig lykkes at se denne fugl, som efterhånden er blevet min nemesis!

Vendehals: Jeg havde nogle gode forsøg efter arten på Møn og ved Saksfjed i 2023. Der er både chance for at twitche en fugl eller finde én selv i 2024. Jeg håber på at kunne få tid til et par målrettede ture efter arten i foråret eller sensommeren.

Gulirisk: Der bliver efterhånden fundet en del Gulirisk ved Bøtø og Gedser, og jeg tror derfor, at der vil være god chance for, at jeg kunne få arten som ny DK-art i 2024. Det hjalp helt sikkert også at få stiftet godt bekendtskab med arten på vores sommerferie i Tyskland.

Hvidbrynet Løvsanger: Der blev ikke fundet mange ”bryn” på Lolland-Falster i 2023, og jeg følte derfor aldrig, at jeg var tæt på en fugl. Jeg håber, at der kommer et større influx i 2024, så jeg vil have mulighed for eventuelt at rykke på en udmeldt fugl. Skulle chancen byde sig for en tur til det jyske i efteråret vil arten også være en af dem, jeg særligt vil forsøge mig efter.

Lomvie: Det største hul på min DK-liste. Der bliver ikke fundet så mange fugle ved Gedser, og jeg skal derfor nok være lidt heldig at se den der. Skulle muligheden pludselig opstå for en tur til Bornholm eller de rette steder i Jylland, burde arten dog nemt kunne krydses. Det afhænger meget af, hvad året pludselig bringer af muligheder.

Derudover kommer jeg til at bygge videre på de erfaringer, jeg fik gjort mig i forbindelse med eftersøgning af Tredækker på Lolland-Falster i august/september, men det ville stadig være lidt af en overraskelse for mig, hvis der pludselig dukkede en fugl op.

Årsarter

Årsarter havde ikke den store prioritet i 2023, men jeg havde dog alligevel sat et mål for året om 200+ årsarter. Det endte med, at jeg satte ny personlig rekord med 225 årsarter, godt hjulpet på vej af den fantastiske tur til Skagen. Der var en håndfuld nemme arter, jeg ikke fik set (fx Tajgasædgås, Temmincksryle, Stenvender og Vandstær) og for anden år i træk fik jeg ikke set Stor Tornskade, som jeg ellers har haft godt held med at finde i en del år. Til gengæld fik jeg også set en del arter, som jeg kun har set en enkelt gang før som fx Dværggås, Almindelig Kjove, Hedehøg og Kohejre, og jeg fik også set arter, som har drillet mig de sidste par år som Broget Fluesnapper og Sortterne.

Det var fedt at se Dværggås igen – en fugl jeg ellers kun havde set en enkelt gang før i 2017.

Jeg har kunne mærke, at det ikke trækker så meget i mig mere at tælle årsarter, da jeg hellere vil fokusere på nye DK-arter og at finde gode arter selv, så 2023 blev også det sidste år, hvor jeg markerer nye årsarter på bloggen. I 2024 vil årsarterne kun blive nævnt sporadisk, og jeg forventer ikke, at det bliver et stort år med hensyn til total antal årsarter.

Ædelarter

Noget, der til gengæld trækker mere og mere i mig, er selv at finde fuglene (såkaldte ædelarter). Det gælder både sjældne fugle, men også fugle, der mere kan anses som lokalt sjældne – fx Enkeltbekkasin og Blåhals. Førstnævnte lykkedes det mig at se for første gang i 2022, og jeg havde derfor fået blod på tanden efter at finde flere Enkeltbekkasiner på Lolland-Falster, hvor arten generelt ikke er særligt talrigt registreret. Det lykkedes mig at finde 3 fugle på to lokaliteter: Først en fugl ved Flinthorne Odde som mine forældre også fik glæden af at se, og som var deres første møde med arten. Derefter to fugle ved Gammelholm Enge nær Skejten. Det var første gang, der blev registreret Enkeltbekkasin på de to lokaliteter, så det var jeg godt tilfreds med.

Enkeltbekkasin fra Gammelholm Enge.

Blåhals gjorde jeg mig også nogle forsøg med, men i modsætning til Enkeltbekkasin gav det ikke pote.

Ædelarter kan også dukke op ud af det blå, og det var tilfældet på en af årets sidste ture, da en smuk Mosehornugle pludselig viste sig foran mig ved Kalløgrå. Det var et af de øjeblikke, hvor man glemmer tid og sted og bare er til stede i nuet – helt fantastisk!

Ved årets start havde jeg sat mig som mål, at jeg skulle finde flere subhits og gerne subhits, jeg ikke selv havde fundet før. Det lykkedes i alt at finde 4 subhits, hvoraf to var nye ædelarter for mig: Første fugl var en Silkehejre ved Avnø – et godt eksempel på, at det handler om at være på det rette sted, det rette tidspunkt. Jeg har kun sjældent været på Avnø, men jeg besøgte lokaliteten i arbejdssammenhæng, da jeg skulle registrere ynglende Klyder. Kort efter min ankomst gik en hvid hejre på vingerne, og da den fløj op sammen med en Fiskehejre, var jeg hurtig klar over, at der måtte være tale om en Silkehejre på grund af størrelsesforskellen. Fuglen landede igen, og jeg fik nogle fine dokumentationsbilleder og fik meldt den ud, så andre også kunne få glæde af den. Ifølge DOFbasen blev fuglen på lokaliteten indtil 1. juni, hvorefter det højst sandsynligt var den, der dukkede op ved Borreby Mose lidt længere mod nord, hvor den blev til starten af september. Det var fedt at få Silkehejre som ædelart, da jeg havde misset en god chance for den i 2022.

En Silkehejre fløj op sammen med en Fiskehejre, og jeg fik kort efter skudt dette billede af fuglene. Fed oplevelse.

Den 19. juni fandt jeg endnu et subhit: En Rødhovedet And ved Kalløgrå. Jeg har fundet arten på lokaliteten før, og det er tredje år i træk, at arten findes på stedet i foråret, så det kan godt være, at den snart ikke kan anses som ædelart for lokaliteten længere. Det var dog stadig lidt af en overraskelse for mig.

Sort Glente er nok et af de nemmeste subhits at ædle, og det er også lykkedes mig en håndfuld gange før. Det lykkedes igen i 2023, da jeg fandt en fugl efter kort tids obs ved Saksfjed-Hyllekrog.

Den sidste ædelart var også en ny DK-art for mig, da jeg pludselig havde en Gråmåge i kikkerten ved Ballum Sluse. Fuglen landede på vandet og kunne nydes længe, og det var en super fed oplevelse. Jeg er nu på 211 ædelarter, og jeg må se, om jeg ikke kan få forhøjet det i løbet af 2024.

Lokale arter

Da tiden nok bliver knap i 2024, vil jeg også have fokus på at finde arter, der er sjældne i mit eget lokalområde. Det vil sige fra matriklen, men også på lokaliteter, der ligger meget tæt på og kan nås med cykel eller en kort køretur. Jeg bor i den lokalitet, der hedder ”Sundby på Lolland” i DOFbasen. Her lykkedes det mig i 2023 at finde gode og usædvanlige lokale arter som Hvid Stork (11. fund), Rødtoppet Fuglekonge (2. fund), Skovsneppe (7. fund) og Almindelig Kjove (3. fund).

Rødtoppet Fuglekonge fra matriklen.

Der er pt. registreret 184 arter på lokaliteten, og jeg vil se, om jeg ikke kunne være heldig at finde en ny art for stedet i 2024. De bedste bud på sådanne vil være Agerhøne, Pibesvane eller Skovsanger. Det vil dog også være fedt at få registreret fugle, der er sjældne for lokaliteten, og her er der en del flere oplagte at tage af.

Det samme gør sig gældende for min lokale skov Hamborg Skov samt yndlingslokaliteten Skejten, som jeg kan nå med 10 minutters kørsel i bil. Her er drømmen især at finde et nyt subhit for lokaliteten.

Sommerfugle-oplevelser

Året bød også på nogle gode oplevelser med sommerfuglene. Jeg var så heldig at se Svalehale for første gang hos en kollega, som pludselig havde fundet Svalehale-larver på sin dild i køkkenhaven. De forpuppede sig og det lykkedes at få omkring 15 smukke voksne på vingerne, hvor jeg fik lov til at komme forbi og se et af de nyudklækkede individer, inden den fløj afsted over engen. Fantastisk!

2023 var også året, hvor jeg for alvor kom i gang med lyslokning af natsommerfuglene. Det har været en fantastisk verden at få et indblik i, og det er helt sikkert noget jeg vil fortsætte med i 2024. Det gav mig derudover blod på tanden i forhold til at registrere arter fra matriklen (planter, svampe og dyr) og jeg er nået op på ca. 340 arter nu. Målet for 2024 er at runde de 500 matrikelarter. Lyslokningen er en aktivitet, der ikke kræver særlig meget tid, og som sagtens kan kombineres med livet som småbørnsfamilie. Jeg drømmer om nye, smukke arter fra matriklen som Lindesværmer, Snerresværmer, Brun Bjørn, Blåt Ordensbånd og Natlyssværmer.

Dueurtsværmer var en af de fedeste arter at få i lysfælden.

Bloggen

Det forgangne år var tredje år med denne blog, og det er sjovt, som det bare er blevet en integreret del af mit fuglekiggeri at skrive indlæg på bloggen. Når jeg har haft en god tur, glæder jeg mig til at opsummere de gode oplevelser og billeder i et indlæg på bloggen. Jeg får løbende positive kommentarer på indlæggene, og det er dejligt at læse, at de kan inspirere og underholde andre, for jeg nyder i høj grad også selv at dykke ned i årets gode oplevelser og læse mine gamle indlæg.

Et mål for bloggen har været løbende at få billeder af nye fuglearter på bloggen, og i 2023 har jeg fået tilføjet billeder af 32 nye arter, så der nu er billeder af 212 forskellige fuglearter på bloggen. Det er jeg godt tilfreds med. Jeg havde bl.a. som mål at få gode billeder af Topmejse og Silkehale, hvilket lykkedes i 2023.

En drøm gik i opfyldelse, da en flok Silkehaler rastede i haven et par dage i april.

Til gengæld mangler jeg endnu at få billeder af Vindrossel og Vandrikse på bloggen, og det er heller ikke lykkedes mig endnu at få et godt billede af Stor Tornskade og Isfugl. Det vil jeg prøve at få gjort noget ved i 2024.

2024

Hvad skal 2024 ellers byde på? Jeg vil fortsætte med at registrere fugleartslister for både Lolland og Falster og se, hvor højt de kan komme op med tiden. Som det ser ud nu, har jeg set 215 fuglearter på Falster og 203 på Lolland.

Det bliver spændende at se, hvad tiden bringer med en lille ny, men jeg må gribe de chancer, der måtte byde sig i løbet af året. Der bliver heldigvis løbende fundet gode fugle i lokalområdet.

Jeg skal derudover i gang med at gøre mig erfaringer med optagelse af fuglestemmer, da jeg har fået en diktafon og mikrofon i julegave. Det tror jeg kan give nogle gode arter med tiden.

Herefter er der vist ikke andet tilbage at skrive end tak, hvis du har læst med så langt, og tak for, at du kigger med på bloggen. Smid gerne en kommentar, hvis du får lyst.

Godt nytår og god fornøjelse med fuglene i 2024.

Husk at gode fugle skal fejres. Helst med en lakridspibe!

Godt nytår. Forhåbentligt kommer der fut i en lakridspibe eller tre i 2024.

Forrige indlæg

Lækker tur til yndlingsstederne

Næste indlæg

Lokale fugle og en besværlig spætte

  1. Charlotte Højrup

    Tak for et hyggeligt indlæg i barslen 😊.
    Jeg glæder mig til flere spontane ture efter den forbandede hærfugl – og i år med to børn på bagsædet: det kan kun blive sjovt og bringe held ❤️

  2. Rikke

    Et spændende fugleår, med mange fede arter. Tak for de gode historier på bloggen. Altid en fornøjelse at læse med. 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén