Den Rødtoppede Fuglekonge i haven blev fulgt op af flere gode Sundby-fugle, og der er virkelig kommet årsarter i banken på det sidste!
Søndag d. 7. maj så vejret godt ud for min årlige punkttællingstur, så jeg stod op kl. 5 og gik i gang med ruten. Der var virkelig godt gang i arterne i alle 16 punkter, og punkterne i Hamborgskoven gav 3 nye årsarter: En Skovsanger (årsart #149) sad og sang i det første punkt i skoven. En virkelig fin art på ruten, og kun anden gang arten registreres i skoven. Første gang var ligeledes på en af mine punkttællinger, og dengang var det også mit første møde med arten. Senere hen kom Skovpiber (årsart #150) på listen, og det sidste punkt leverede en Tornsanger (årsart #151). Derudover fik jeg registreret fine arter som Huldue og Korttået Træløber i flere punkter, og jeg fik en sjov oplevelse, da jeg cyklede forbi et gammelt træ imellem to punkter. Træet har et lækkert hul, som jeg altid har tænkt, så ud som et godt uglested, og denne morgen sad der rent faktisk en Natugle og kiggede ned på mig! Sidste år fandt jeg ligeledes en Natugle på min punkttælling, men det var et helt andet sted i skoven.

Dagen før var der blevet fundet en Sort Ibis på Møn, så Charlotte og jeg havde snakket lidt om, at vi måske ville på tur efter den, hvis den stadig var på plads dagen efter. Den blev meldt ud på Bird Alarm, imens jeg gik min rute, så jeg skrev lige til Charlotte, at den var på plads. Det må have sat gang i fuglefeberen, for hun havde ligget i sengen, og var kickstartet fuldstændig af min besked og var begyndt at pakke tur-grej, madpakker mv. 😁
Jeg kom hjem omkring kl. 8.00, og vi strøg direkte til Maribo, hvor Lærke var blevet passet af sin mormor og morfar. Efter en hyggelig morgenmad gik turen direkte mod Luddeholme på Møn, hvor vi ankom omkring kl. 10.30. Der holdt en del biler, men det viste sig, at den Sorte Ibis var fløjet ind i rørskoven kort forinden efter at have stået ret tæt på vejen hele formiddagen. Hmm…
Der var ikke andet for end at vente og håbe på, at den ville dukke op igen. Imens fandt jeg årets første Tinksmede (årsart #152) i de små vandhuller ved området. Vi skulle heldigvis kun vente et kvarters tid, før ibissen pludselig fløj op fra rørskoven og stillede sig ved et af vandhullerne længere nede af vejen.

De tilbageværende folk rykkede straks ned mod området, og vi kunne kort efter stå og betragte den smukke Sorte Ibis på fornuftigt afstand. DK-art #255 og årsart #153.

Fuglens farver changerede smukt i det bragende solskin, og det var en fornøjelse at stå og nyde den smukke og meget specielle fugl. Der blev set en del Sorte Ibisser sidste år, så det var en fugl, jeg på daværende tidspunkt havde tænkt, at jeg godt gad at få at se i nærmeste fremtid. Så vidt jeg ved, er det første gang, den bliver set på Møn. Vist nok den anden nye art for Møn i år (den første var Amerikansk Sortand). Eneste minus var, at det gode solskinsvejr gjorde, at billederne blev lidt uskarpe på grund af varmeflimmer. Det må man tage med.


Lokaliteten bød også på lidt andre arter, og jeg fik bl.a. set Brushane (årsart #154) og Stenpikker (årsart #155). Vi fik nydt en lakridspibe alle 3, og begav os derefter videre til Høvblege, hvor vi ville holde frokostpause. Her blev vi budt velkommen af en Bomlærke, som er lidt af en Møn-specialitet.

Vi håbede på, at vi kunne finde en Vendehals ved krattet, og slog os derfor ned på et tæppe, hvor vi spiste vores frokost. Vi gik derefter nogle hundrede meter ned for enden af krattet, hvor der var dejligt med læ og sol, og hvor det virkelig lugtede af at være spændende fuglemæssigt. Vi pausede derfor endnu engang, imens vi spejdede efter fugle. Jeg fandt efter kort tid en smuk Rødrygget Tornskade han (årsart #156). Lidt efter kom en Broget Fluesnapper til syne, og generelt var der bare virkelig fint gang i småfuglene.


Ude på engen så Charlotte pludselig en fugl, som hun mente muligvis var en Vendehals, men den forsvandt desværre ind i skoven, inden jeg fik kikkerten på den, og selvom vi blev hængende en times tid, dukkede den ikke op igen. Det var et intenst og virkeligt spændende sted, og Lærke hyggede sig også med at kigge på de mange sommerfugle og kokasser. Hun begyndte dog at blive træt, så vi valgte at køre hjemad. Hun er dog en ude-glad pige, så efter aftensmaden ville hun udenfor igen. Det resulterede i, at vi stod og legede på vejen ude foran vores hus, da mine øjne pludselig fik øje på 3 fugle, der kom flyvende i god fart i østlig retning ca. 30 meter oppe. Jeg fik rettet Charlottes opmærksomhed mod fuglene, da jeg straks kunne se, at det var noget usædvanligt, og jeg registrerede de kendetegn, jeg kunne nå på de 10 sekunder, det tog for dem at flyve over huset: Hvid bug, sorte undervinger, let og terneagtig flugt, lange og spidse vinger, som gav mindelser om en Fregatfugl og lidt større end en Hættemåge. Mit bedste bud var noget Kjove, så jeg skrev til min ven Simon, og spurgte ham om han havde en idé om, hvad jeg havde set. Han mente, at der højst sandsynligt var tale om den lyse form af Almindelig Kjove, og et opslag i fuglebogen gjorde at både Charlotte og jeg var enige om, at det passede med det vi havde set. Helt vild og uventet matrikel-art og årsart #157. Et opslag i DOFbasen afslørede, at der er registreret Almindelig Kjove to gange før i Sundby. Der har dog været tale om efterårsfugle.
Dagen efter (d. 8. maj), var vi alle 3 igen ude. Denne gang trillede vi rundt med klapvognen og en iskaffe i nærområdet, da jeg pludselig så en Trane komme trækkende over Sundby. Jeg tænkte dog, at det var en underligt sen fugl, og da jeg ved, at Trane og Hvid Stork kan ligne hinanden, holdte jeg øjnene på den. Fuglen kom heldigvis tættere og tættere på os, men jeg blev ved med at se den som en Trane. Det ændrede sig, da den pludselig kom over i medlys, og jeg kunne se de flotte hvide vinger på fuglen. Hvid Stork! Årsart #158! Fuglen var endda så sød at vende rundt og svæve lige over os, inden den vendte videre og trak mod øst indover Nykøbing igen. Fed oplevelse!
Senere samme dag ville Lærke endnu engang ud, og denne gang fandt jeg 3 Mursejlere over huset, som var årsart #159. Godt jeg har en datter, der insisterer på at komme ud 😎
Dette bliver højst sandsynligt sidste indlæg inden min tur til Skagen. Jeg glæder mig helt vildt, og har en pulje på mere end 15 potentielle nye DK-arter, jeg kan gøre mig håb om at se. Det bliver simpelthen så spændende at se, hvad turen byder på!
Skriv et svar