Vi har en halvstor villahave, som vi de sidste 5 år har prøvet at gøre mere insekt- og fuglevenlig.

Samtidig er vi så heldige at have nogle store etablerede træer i form af en stor douglasgran og et egetræ, som vi har estimeret til at være omkring 125 år gammelt. Udover det ligger vi lige op af et lille stykke skov med en del krat og nogle rigtig høje træer. Derfor er der også grobund for et fornuftigt fugleliv, og haven har i år budt på fine arter som Kernebider, Korttået Træløber og Silkehale.

I onsdags (d. 3. maj) var jeg på vej ud af indkørslen for at køre Lærke i vuggestue. Pludselig hørte jeg noget, der lød mistænkeligt meget som en Rødtoppet Fuglekonge. Det måtte undersøges nærmere, så Lærke blev pillet ud af ladcyklen, og med hende på armen gik jeg og lyttede efter den kaldende fugl. Det blev tydeligt, at sangen kom inde fra vores egen have, og da fuglen sang jævnligt, kunne jeg hurtigt spore mig frem til, at den sad i vores store douglasgran. Samme sted som jeg også fandt den første gang, jeg kunne registrere Rødtoppet Fuglekonge i haven for et par år siden. Fedt! Jeg fik set den vimse fugl et par gange, og fik lidt doku-fotos af den, inden vi måtte videre i vuggestue.

Vi er i gang med indkøring, så det betød, at jeg havde et par timer derhjemme, inden Lærke skulle hentes igen. Derfor stod jeg snart efter i haven igen, og nød den ivrigt kaldende Rødtoppede Fuglekonge. Her blev det også til et bedre foto af fuglen. Fed oplevelse!

Rødtoppet Fuglekonge – en lille juvel i haven.

De to gange jeg har fundet arten i min have, er de to eneste registreringer af Rødtoppet Fuglekonge fra Sundby i DOFbasen. Det er lidt fedt, da Sundby-listen tæller flotte 183 arter 😊 Jeg havde håbet, at fuglen ville blive hængende, men jeg har desværre ikke hørt den de efterfølgende dage. Det var heldigt, at jeg kunne nyde den, imens den var der. Det får mig så også til at tænke på, hvad jeg mon er gået glip af, de dage, hvor jeg ikke er hjemme…

Torsdag morgen (d. 4. maj) tog jeg en tidlig start ved Barup Sø. Jeg håbede på at kunne registrere årets første Rørdrum, som er blevet lidt en mangelvare på Lolland-Falster de seneste år, men som jeg har haft held med at høre ved Barup Sø.

Jeg startede med at lave en spontan-tælling, og gik derefter hen til fugletårnet.

Gangbroen hen til fugletårnet.

I tårnet nød jeg en kop kaffe og fuglekoret. Jeg hørte årets første Gøg (årsart #148) samt en Vandrikse, der hylede, men intet mere usædvanligt.

Morgenkaffe i tårnet.

Derefter gik jeg ned til den anden ende af Fugleværnsfondens område, hvor man kigger udover et stort rørskovsområde. Her svævede en fin Rørhøg-han rundt, og der var godt gang i både Rørspurve og Rørsangere. Desværre var der ingen af de mere usædvanlige rørskovsfugle, men det var en smuk morgen, og jeg var glad for, at jeg var taget afsted.

Rørhøg over rørskoven.
Smuk morgen ved Barup Sø.

Omkring kl. 7.00 tog jeg hjemad, så jeg kunne komme på arbejde.

Vi er nu i starten af maj, og der er under to uger til, at jeg tager til Skagen i fem dage. Jeg glæder mig helt vildt! Året er startet super, og april var den første måned, der ikke gav en ny DK-art. De var ellers i nærheden, og jeg forsøgte mig både med Hærfugl og Vendehals uden held. Til gengæld havde jeg held med Enkeltbekkasinerne, og det var også fedt at se Broget Fluesnapper og Kohejre igen. Sammenligner jeg antallet af årsarter med sidste år, er jeg ca. 10 fugle foran i år. Sammenligner jeg med 2021 havde jeg til gengæld ca. 15 årsarter mere dengang. Jeg tror dog Skagen-turen kan give et ordentligt boost på både DK-arter og årsarter, så det bliver spændende at lave en ny status om en måneds tid.