- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

kohejrer

Jagten på nye arter

To arter, der står særligt højt på min ønskeliste over nye arter er Vendehals og Hærfugl, og det er lige nu, der er en god chance for at se begge arter.

Og jeg synes, jeg har prøvet! Lørdag d. 22. april havde Charlotte og jeg planlagt, at vi skulle ud og vandre med Lærke og se noget natur. Planen var egentlig at tage til Knudshoved Odde, men da der lørdag morgen kom meldinger om 5 forskellige Hærfugle i det østlige Danmark, heriblandt én på Møn, valgte vi at tage til Møn i stedet. Vi havde en skøn tur på det østlige Møn, men så desværre ingen Hærfugl. Vi var dog det rigtige sted – dagen efter blev der set 2 Hærfugle samme sted som vi brugte det meste af turen. Turen bød desuden på nye årsarter i form af Gærdesanger (#137) og Bomlærke (#138).

Dagen efter stod vi i Føtex, da der pludselig kom en melding fra Bird Alarm om en Hærfugl ved Bøtø Nor. Så fik vi travlt og fik handlet færdig, og så gik turen ellers lynhurtigt hjem, så vi lige kunne pakke fuglegrej, pusletaske mv. Vi var ved Bøtø en time efter udmeldingen, men Benjamin og Morten, som havde fundet fuglen, kunne desværre berette om, at den var forsvundet ned i en grøft efter ca. 10 minutter. Selvom vi blev på stedet nogle timer, kom den aldrig til syne, men det var alligevel ganske hyggeligt, og her blev det også til lidt nye årsarter i form af Løvsanger (#139), Sortklire (#140), Bysvale (#141) og Fiskeørn (#142).

Fredag d. 28. april havde jeg mulighed for at birde lidt på Møn. Der var set Vendehals ved Høvblege midt på ugen, og med flere meldinger om Vendehals rundt omkring i landet, var det mit klare mål for dagen at vandre egnet terræn igennem. Jeg startede dog ved Busemarke Mose for at se, om jeg kunne høre Plettet Rørvagtel, som var hørt løbende i tiden op til. Det lykkedes ikke på de tre kvarter, jeg havde til rådighed, men jeg fik til gengæld hørt Skægmejse, Vandrikse (årsart #143), Rørsanger (årsart #144) og Rødtoppet Fuglekonge.

Derefter fik jeg vandret en god, lang tur omkring Jydelejet og ned til Langbjerggård. På tilbagevejen var der pludselig en fugl med hvidt vingebånd, der fløj op i et træ, og da jeg fik kikkerten på den, kunne jeg betragte en smuk Broget Fluesnapper han. Et skønt gensyn med en fugl, jeg ikke har set i Danmark i et par år. Årsart #145.

Vendehals var der desværre ingen af, men det vrimlede til gengæld med både Husrødstjert og Rødstjert på de flotte overdrev.

Smuk Husrødstjert han.

Derefter gik turen videre til Høvblege og Mandemarke Bakker, hvor der ugen op til var fundet Vendehals, og hvor der også plejer at være en god chance for Ringdrossel. Her gik jeg endnu en lang tur rundt i hele området, og gik især rundt om det store krat, hvor Vendehalsen var blevet set. Jeg havde dog ikke meget held med foretagendet og så generelt få fugle. Det blev dog til en enkelt ny årsart, da jeg fandt to smukke Bynkefugle (#146).

Bynkefugl.
Udsigt ved Høvblege.

Derefter var jeg ved at være godt træt i stængerne efter al den vandring i bakket terræn. Jeg besluttede mig derfor for lige at tage et smut tilbage til Busemarke Mose og sætte mig med en kop kaffe i solen, imens jeg lyttede efter Plettet Rørvagtel. Det var skønt lige at sidde og nyde kaffen i solen, og det gav lidt ekstra energi, så jeg gik et smut ind ad en skovvej, som godt kunne ligne et sted, hvor en Vendehals kunne hænge ud. Det gik endnu engang uden held, men det var et fint stykke, hvor jeg endte ved en spændende eng.

Tilbage ved bilen var klokken blevet 15, og jeg besluttede mig for at køre sydpå, men valgte dog at slå et smut forbi min hjemby Maribo, hvor der dagen forinden var fundet 2 Kohejrer i det område, der kaldes Kidnakken. Her var jeg ofte på påskeægge-jagt da jeg var mindre, og det kunne være sjovt at se de sjældne fugle på et velkendt sted. Det er anden gang inden for kort tid, at der er Kohejre på Lolland, da der rastede en fugl ved Grænge i efteråret 2021.

Jeg ankom til Kidnakken og kunne se de to Kohejrer, lige så snart jeg gik ind ad lågen til den store eng. Henne ved to træer stod der tre andre fuglekiggere og 50 meter fra dem, gik der en flok køer med de to hejrer i mellem sig. Det var et flot syn, og hejrerne så helt anderledes ud end den fugl jeg så i 2021, da de var i yngledragt. Årsart #147.

Kohejrer og ko…
Smukke fugle i yngledragt.

Det var en god afslutning på en fin tur, som desværre ikke gav den eftertragtede Vendehals. Endnu engang har jeg dog været det rigtige sted: Dagen efter og igen i dag, er der set Vendehals i krattet på Høvblege, og i dag er der desuden også set en Vendehals ved Jydelejet.

Jeg har enten ikke været dygtig eller heldig nok, men den skal nok komme!

Forrige indlæg

Tidlige morgener

Næste indlæg

Overraskelse i haven

  1. Jens Brandt

    Hej Lasse.
    Så I ikke også Mursejler, den dag vi mødtes i Bøtø?
    Mange hilsner
    Jens

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén