- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

mosehornugle

Skagen 2023 – dag 5: En værdig afslutning

Søndag d. 21. maj ringede vækkeuret mig op kl. 4 til min sidste morgen i Skagen for denne omgang.

Jeg parkerede ved Grenens parkeringsplads og begav mig endnu engang ud ad Sandormsporet.

På vej ad Sandormsporet.

Det var en helt anderledes morgen end min første på Grenen, hvor der lå en dyne af tåge over landskabet. Denne morgen var frisk og klar, og jeg blev budt velkommen af den smukkeste solopgang, da jeg besteg klitterne. Jeg sugede alle indtrykkene til mig.

Solopgang over Grenen.

Jeg fandt min plads på Verdens Ende og kunne konstatere, at der var en smule mandefald. De seneste dages tidlige morgener havde gjort sit indhug i især DOF-unge-gruppen, og en del havde valgt at sove lidt længere den sidste morgen.

Efter kun en times tid kom morgenes første gode art: En gruppe på klitten tættest på os, råbte til os: “Prøv lige at tjekke den Skarv, der kommer dér”. Alles øjne rettede sig mod en Skarv, der kom tæt på kysten fra Kattegat. Den fløj lavt og ud mod Grenen, og vi kunne følge den længe i det sparsomme lys. Næbbet var tyndt, og folk med mere erfaring end jeg annoncerede, at det var en Topskarv. Jeg fik set fuglen godt, men ville nok aldrig selv have set, at det var en Topskarv. Nogle gange skal man lige se en fugl nogle gange, før forskellene går op for én. Uanset hvad var det en forrygende start på min sidste morgen med endnu en ny DK-art: #266 (årsart #198).

Kort efter fik jeg sagt godmorgen til Rørdrummen for første gang denne morgen. Fantastisk oplevelse!

Rørdrum i morgenlys.

Kun et kvarter efter Topskarven, meldte en rigtig dygtig fuglekigger ved siden af mig – Philip – “Kjove” over land. Jeg kiggede i den rigtige retning og fandt derfor hurtigt fuglen i teleskopet, imens jeg hørte Philip fortsætte sin melding ved at råbe “Mellemkjove – den har fandme køller, mand!”. I teleskopet så jeg en super smuk Mellemkjove med “køller”, som er forlængede halefjer, der er snoede i spidsen, og som man ser hos de voksne fugle i sommerdragt. Fuglen var i perfekt medlys, og jeg valgte bare at stå og nyde den og suge indtrykkene til mig, i stedet for at prøve at nå at få et foto af den. Efter at have passeret over Ellekrattet forsvandt fuglen mod nord og efterlod en hel klit fuld af glade birdere. Jeg ved ikke så meget om Kjover, men kunne forstå, at det er rimelig sjældent at se en fugl med køller. Mellemkjoven var turens 12. nye DK-art; #266! Og årsart #199.

Omkring kl. 6.30 kom der en melding fra ringmærkerne ved Kabeltromlen om, at de havde fanget en Skovsanger, som ville blive fremvist kort efter. Jeg er generelt ikke så meget til at se fugle, der er blevet ringmærket – jeg kan bl.a. ikke finde ud af, om jeg ville gøre det, hvis det er en fugl, jeg aldrig har set før – men Skovsanger har jeg både set og hørt før, og jeg tænkte, at det kunne være sjovt at se en helt tæt på. Jeg gik derfor tilbage ad Sylvia-stien hen til ringmærkerne, og hilste godmorgen til Sebastian Klein på vejen, som lige var dukket op 😊 Det var sjovt at se den fine, lille sanger helt tæt på, og jeg fik lige et hurtigt billede af den.

Ringmærket Skovsanger.

Tilbage på obs-posten gik der ikke længe, før vi blev forkælet med endnu en god fugl: En Mosehornugle kom trækkende direkte imod os fra nord, og vi kunne nyde den længe, imens den kom tættere på os, før den pludselig drejede mod øst og trak ud over havet. Super fed oplevelse og årsart #200 var en realitet!

Mosehornugle – en virkelig lækker fugl.

De sidste timer på Grenen gik med at nyde de sidste fine fugle. Rørdrummen fløj forbi nogle gange mere, og jeg fik lidt flere billeder af den 😊

Rørdrum på vej over diget…
…og tilbage igen.

Der var desuden et fint træk af de lidt mere normale fugle som Kernebider, Skovskade og Husskade, og der var uden tvivl også kommet flere småfugle i krattene, da vi fra vores position fandt både Rødrygget Tornskade, Gulbug, Rørspurv og Lille Korsnæb.

Skovskade på træk.
Smuk fugl.

Jeg skulle nå en færge fra Århus kl. 13.30, og da jeg ikke vidste hvor meget Kr. Himmelfarts trafik, der ville være, havde jeg sat mig for at gå senest kl. 9.30. Jeg nåede dog lige en sidste god fugl, da en Islom kom trækkende lige over hovedet på os. Et værdigt punktum på en fantastisk sidste morgen.

Islom lige over hovedet. Halsringen på denne fugl kan kun lige anes.

Jeg stod ved bilen igen kl. 9.40 og begyndte den lange rejse hjem. Det var skønt med en pause og en powernap på færgen, og jeg trillede ind i indkørslen, hvor mine to skønne piger ventede på mig, omkring kl. 17.30. Det var dejligt at se dem igen, og jeg havde en god fridag med Lærke dagen efter.

De efterfølgende dage gik med at fordøje de mange indtryk fra den helt igennem fantastiske tur. Der var selvfølgelig masser af gode fugle, men Skagen kan bare også et eller andet særligt, og der er en helt speciel stemning over stedet. Jeg var positivt overrasket over birder-miljøet deroppe, og jeg mødte udelukkende venlige og hjælpsomme mennesker. Det bidrog kun til at gøre turen endnu federe. Jeg var godt tilfreds med min egen indsats, og syntes jeg havde birdet seriøst og koncentreret fra morgen til aften alle dage. Jeg var også godt tilfreds med min forberedelse og de ting, jeg havde pakket med. Jeg var især glad for, at jeg havde pakket forskellige rygsække, så jeg både havde en stor rygsæk, til når jeg skulle stå mange timer på Grenen og have både morgenmad, frokost, vand og ekstra tøj med, samt en mindre tur-rygsæk til når jeg bare skulle på småture med en kold sodavand og lidt mad i tasken. Det fungerede helt perfekt.

De kolde tal for turen blev 12 nye DK-arter, 138 turarter og 33 nye årsarter! Inden turen havde jeg tænkt, at jeg ville være tilfreds, hvis jeg kom hjem med 5 nye DK-arter, så det gik langt bedre end håbet.

Turen gjorde også, at jeg allerede nu har opnået en del af de mål jeg satte mig for i starten af året:

 • 13 nye DK-arter: Jeg er nu allerede oppe på 16 i år! Skagen-turen gav desuden 4 af de arter, jeg særligt havde udset mig i år: Biæder, Alk, Toplærke og Kirkeugle.
 • 200+ årsarter: Årsart #200 blev Mosehornuglen.
 • Billede på bloggen af Topmejse: Tjek!
 • Forårstur til Skagen: Tjek igen.

Så alt i alt var det bare en helt fantastisk første tur til Skagen. Jeg skal uden tvivl tilbage igen.

Er du selv blevet hooked på at opleve Skagen kan jeg anbefale disse links, som jeg selv benyttede mig af:

Derudover brugte jeg gode råd fra fuglevenner med erfaring fra Skagen. Det var guld værd!

Forrige indlæg

Skagen 2023 – dag 4: Nordstrand og Flagbakken

Næste indlæg

Arbejdsdage med gode fugle

 1. Claus Søndergaard

  Hej Lasse.

  Det er sgu svært ikke at få pulsen op, når man læser dine medrivende beretninger!
  Fortsæt det gode arbejde – det er fornøjelse!

  mvh. Claus

 2. Jonas

  Hej Lasse

  Jeg syntes dine artikler er virkelig gode og meget spændende men hvilken en af fuglene du så syntes du var den fedeste. Vis jeg skulle vælge vil jeg nok vælge kirkeuglen eller blåhalsen men hvad syntes du var den fedeste

  Kærlig hilsen Jonas 😁

  • Hej Jonas. Tak – det er jeg glad for, at du synes 😊 Hmm det er et svært spørgsmål. Der er ikke én bestemt fugl der skiller sig ud fra turen. Men de minder der står klarest er: 1) Kirkeuglen (fedt at jeg måtte vente lidt på den) 2) Den generelle stemning i Skagen 3) Oplevelsen med Stillehavslommen hvor hele Skagen gik amok 4) Eftermiddagen på Flagbakken og 5) Mellemkjoven og Mosehornuglen den sidste morgen som begge kom i helt fantastisk smukt morgenlys 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén