Sommeren er kommet, og jeg vil med dette indlæg samle op på de gode fugle (ud over de 3 nye DK-arter, som jeg allerede har skrevet om på denne blog), som de seneste måneder har budt på.
Det bliver et lidt rodet indlæg, hvor jeg både kommer forbi haven, arbejdet, punkttælling og overshooter-træf på Gedser Odde, men jeg synes de gode oplevelser fortjener at blive nævnt.
Vi starter i haven, som er fortsat med at levere fine fugle. Endnu en Rødtoppet Fuglekonge gæstede haven i midten af maj, og den blev hængende i tre dage, hvor jeg kunne nyde dens fine sang, og også fik set den flere gange. Det var fjerde observation af arten i Sundby i følge DOFbasen – alle sammen fra min matrikel.
Det er også blevet til to nye matrikelarter. Den første var lidt af en overraskelse, da en Skovsanger pludselig sad og sang en morgen, da jeg kom ud i indkørslen. Det var ny art for den DOFbase-lokalitet jeg bor i (Sundby på Lolland), og det var netop et af årets mål, at jeg skulle finde en ny art for lokaliteten. Jeg havde da også nævnt Skovsanger som en af de mest sandsynlige, så det var fedt, at den pludselig sad der! Den anden var en Tornsanger, som ellers er en ret almindelig fugl i Danmark, men jeg har simpelthen ikke hørt den fra matriklen før. Jeg er nu på 77 matrikelarter.
Jeg har også fået gået min årlige punkttællingstur, som starter hjemmefra og ender i den lokale Hamborgskov. For første gang nogensinde havde jeg Rødtoppet Fuglekonge i et punkt, og det er tydeligt, at det er en art i fremgang, da jeg efterhånden hører den mange forskellige steder. Jeg er også kommet i gang med at bruge min diktafon til optagelse af fuglestemmer, og det har været ret sjovt også at sidde og lege med optagelsen bagefter. Det er en spændende disciplin, som godt kan give nogle gode arter med tiden, og jeg skriver nok et indlæg senere, når jeg har gjort mig flere erfaringer med det. Det betyder også, at der engang imellem vil komme lydoptagelser som supplement til ordene og billederne på denne blog. Spring dem over, hvis det ikke interesserer dig, og lyt til dem, hvis det gør 😉 Nedenfor en optagelse af den Rødtoppede Fuglekonge, der sad og gav den gas på min punkttælling.
Jeg har også været ude og kigge fugle på arbejdet, hvor jeg til at starte med har kigget efter Hedelærke og Isfugl. I den forbindelse var jeg bl.a. forbi Bøtøskoven, som jeg kender godt, og her lykkedes det at finde 3 syngende Hedelærker forskellige steder i skoven.
Jeg har også fået set et par Isfugle, men desværre ikke fundet nogle ynglende. Det er en svær fugl at overvåge. Den næste tid skal jeg ud efter Hvepsevåge og Rødrygget Tornskade. Det er virkelig en fornøjelse at få lov at komme ud i forbindelse med arbejdet.
Lørdag d. 1. juni var jeg til Operation Overshooter ved Gedser Odde. Det er DOFs Feltudvalg, der afholder træffet, hvor man håber på at finde nogle af de fugle, der er trukket for langt (overshooters), og som skal tilbage mod syd igen. Jeg har deltaget i træffet én gang før i 2022. Jeg var på Odden kl. 4.30, og vi var en lille håndfuld birdere, som stod og nød den smukke sommermorgen. Det viste sig desværre at være en dag med ret få trækkende fugle, men heldigvis blev vi belønnet med nogle af de sjældne, og morgenens helt store oplevelse var en Biæder, som vi fik set 4 gange i løbet af morgenen. Der havde været set en fugl i området on and off i ugen op til, så vi var forberedte. Fuglen kom først flyvende med dens karakteristiske lyd “blyp blyp”, som jeg aldrig havde hørt før. Derefter satte den sig i et dødt træ, hvor den også nåede at flyve ud og fange et insekt, for så at sætte sig igen, inden den atter fløj videre. Det var en stor oplevelse, og en langt bedre obs end da jeg så Biæder for første gang i Skagen sidste år. Det var min Falster-art #222 😎
Der var langt mellem fuglene, men vi blev dog belønnet med en fin Sort Glente samt en Rød Glente, som kom utroligt tæt på os. En Pirol sang desuden et par strofer fra fyrhaven, men jeg kunne ikke høre den.
Jeg håbede på Gulirisk, da der er set en del i Gedser på det seneste, men det lykkedes ikke, inden jeg stoppede kl. 11 for at kratluske et par timer. Det er en fugl, jeg har prøvet efter nogle gange efterhånden, men den har drillet mig indtil videre. Jeg tror dog, at den kommer i løbet af juni! Vi var spændte på, om der ville være bedre gang i den dagen efter, da vinden ville vende fra nordøst til nordvest, som plejer at være bedre i Gedser. Der havde dog været ret dødt på Odden dagen efter. Om mandagen blev der til gengæld set en Rosenstær, og det vidner bare om, at overshooter-disciplinen virkelig er et gamble, som både kan give det helt store hit eller den helt lange næse.
Og nu er det så tid til at se fremad på de kommende sommermåneder. Som skrevet, kommer jeg også til at have noget feltarbejde i juni, og derudover vil jeg rigtig gerne ud og natlytte lidt, hvis der bliver mulighed for det. Med al den østenvind, burde der være chance for en Flodsanger fx ved Maribosøerne. Lundsanger virker også til at være en art, jeg kunne komme i kontakt med – der er bl.a. en fugl ved Møn i disse dage. Jeg må se, hvad tiden tillader, men uanset hvad, er det nogle fantastiske måneder at være birder i, og det er bare om at nyde timerne i felten.
Skriv et svar