Planen var egentlig, at jeg skulle på tur med en kollega d. 26. december, men han måtte aflyse pga. bil-problemer.

Jeg valgte derfor at skyde turen til dagen efter, hvor vejrudsigten bød på sol og let vind. Jeg havde en bagkant kl. 14, men jeg kunne mærke, at jeg hellere ville have en kort dag med gode vejrforhold end en hel dag med regn og rusk.

Aftenen inden så jeg på DOFbasen, at der var fundet 2 Hvidsiskener ved et nyt naturområde ved Sakskøbing, og da det ville være en ny art for mig, var der ingen tvivl om, hvor jeg skulle starte dagen.

Jeg parkerede derfor ved området omkring kl. 8.30 og fik gået en god tur, men fandt ingen siskener. Jeg kørte derfor til Kalløgrå og planlagde at vende tilbage til området en times tid senere.

Ved Kalløgrå startede jeg med at gå op til fugletårnet, og så med det samme en ung Havørn på jagt. Der lå en stor flok Troldænder i søen mod venstre, som jeg fik scannet igennem i håbet om noget sjældent. Der var en enkelt Lille Skallesluger iblandt, som jeg ikke ser så tit på lokaliteten. Derudover kom der en del fine Sangsvaner forbi.

Sangsvane i smukt vinterlys.

Da jeg var færdig i tårnet, begav jeg mig ud mod vigen, hvor en flot Blå Kærhøg kom flyvende forbi i det flotte solskin. En fin oplevelse.

Blå Kærhøg ved Kalløgrå.

Jeg valgte at gå tilbage til bilen igennem den østlige del af området, hvor jeg før har fundet Dobbeltbekkasiner. Efter noget tid letter der pludselig en større fugl 10 meter foran mig, og jeg kan beundre en smuk Mosehornugle som stille og roligt flyver væk fra mig for at lande igen kun 30 meter fremme. Wow! Mosehornugle er en fugl, jeg måtte vente forholdsvis mange år på at se første gang (som var i 2020), og jeg har ofte tænkt, at det kunne være fedt at se én ved Kalløgrå. Nu var den der pludselig!

Jeg ville gerne have et billede af fuglen, så jeg nærmede mig langsomt det sted, den havde sat sig, og da jeg nåede næsten derhen, gik fuglen igen på vingerne, og jeg fik lov at nyde den endnu engang. Uglen bevægede sig stille og roligt over området, og landede igen ca. 100 meter længere fremme. Fantastisk oplevelse.

Mosehornugle ved Kalløgrå.

Høj på den store oplevelse, og med en god portion fine billeder i kameraet valgte jeg ikke at forstyrre fuglen mere. Jeg kunne efterfølgende se, at det var 15. observation af arten ved Kalløgrå, og at det var 5 år siden seneste obs. Interessant nok er alle tidligere observationer fra perioden april-august.

Lykkelig ovenpå den intense oplevelse kørte jeg tilbage til Sakskøbing for at lede efter Hvidsisken, men stedet var endnu engang tomt for fugle, og en lille køretur rundt i området gav kun en mellemstor flok Stillits, hvor der var en enkelt Gråsisken og en enkelt Bjergirisk imellem.

Jeg kørte derfor til Skejten, hvor jeg håbede på, at jeg måske kunne opstøve en Stor Tornskade, som jeg efterhånden ikke har set i et par år. Det var lækkert at være tilbage på stedet, og jeg fik set Kernebider, som jeg ikke har set der før. Kaffen blev nydt på en stor sten i solskinnet, og på vejen tilbage kom en flok på 40 Tundrasædgæs flyvende over mig. Endnu en art jeg ikke før har registreret på lokaliteten. Den Store Tornskade måtte jeg endnu engang undvære.

Tundrasædgæs over Skejten.

Derefter var tiden sluppet op, og jeg begav mig hjemad efter en skøn dag ved nogle af mine yndlingssteder. Sådan en dag glemmer man næsten, at december også kan være grå, våd og blæsende. Det blev jeg så mindet om igen dagen efter 😉