- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

halemejser

Slut med lys

Det er længe siden, der sidst har været et indlæg på bloggen, hvilket dels har skyldtes, at jeg ikke har haft så meget tid til at komme afsted, samt at jeg på de få ture jeg har haft, ikke har set så meget.

En god og kold periode med frostvejr og sne gav ellers mulighed for lidt anderledes fugleoplevelser, men jeg havde desværre ikke mulighed for at komme så meget afsted i det smukke vejr, og de få forsøg jeg fik gjort mig efter Skovsneppe, Isfugl, Stor Tornskade og Vandstær, var uden held.

Det kolde vejr signalerede også starten for vinterens fuglefodring i haven, og det har været dejligt at følge med i livet omkring foderstationerne. Ligesom sidste år har jeg jævnligt en flok på knap 10 Halemejser forbi. Derudover har Sortmejsen været meget aktiv, og jeg har også set Kernebider og Vindrossel.

Det hjemmelavede fuglefoder er populært hos de fine Halemejser.
Jeg har set meget til Sortmejsen i år.

Søndag d. 17. december kunne jeg endelig se frem til en hel dags fugletur. Der blæste en hård vind fra vest, men temperaturen var med 6 grader lun for årstiden. Jeg startede i Guldborgsund i håbet om en sjælden and (der er fx fundet Halsbåndstroldand i december for nogle år siden), men jeg havde svært ved at finde større koncentrationer af ænder og var derfor efter en times tid videre mod det østlige Falster. Det var én af de december-dage, hvor man virkelig kan mærke, at årets korteste dag nærmer sig, og det var som om, at der aldrig rigtig blev tændt for lyset. Alligevel fangede mit øje en gruppe af mellemstore fugle i et træ, som jeg lige blev nødt til at kigge nærmere på. Bilen blev smidt ind til siden, og i kikkerten kunne jeg se, at der var tale om 6 fine Silkehaler. En skøn art som jeg har set og hørt rigtig meget til i år. Dejligt!

Silkehaler i december-mørket.

Turen gik videre mod Sildestrup Strand, hvor planen var at gå en tur ved kysten i håbet om Thorshane, som er blevet fundet et par gange på strækningen i december de seneste 10 år. Derudover holdte jeg et vågent øje med de marker, jeg kom forbi, og planen var så at holde ind, hvis jeg fandt gåseflokke.

Ved Sildestrup Strand startede jeg med at scanne havet med teleskopet, og her fandt jeg en Nordisk Lappedykker, som svømmede rundt et stykke ude. En fin obs.

Nordisk Lappedykker (Digiscopet).

Derefter fik jeg gået en god, lang tur ad stranden nordpå, hvor jeg til sidst fandt en lille flok Sandløbere. Det var spændende, da den Thorshane, der blev fundet på lokaliteten for nogle år siden, var sammen med en flok Sandløbere, men denne flok indeholdte desværre ingen sjældenhed.

Sandløber – altid en tillidsfuld fugl.

Jeg nåede helt op til Havlykke før jeg vendte rundt, og gik den lange vej tilbage mod bilen. Derefter gik turen mod Hesnæs Havn, men jeg måtte dog stoppe kort før Sønder Kirkeby, da jeg kunne se en kæmpe flok Bramgæs på en mark. Forholdene var svære med kraftig vind direkte i hovedet og sparsomt lys, men jeg syntes, jeg fik scannet flokken rimelig godt igennem og var forholdsvis sikker på, at der ikke gemte sig en Rødhalset Gås iblandt.

Hesnæs Havn var rimelig fugletom, og derfor gik turen videre mod Vålse Vig, hvor jeg håbede, at der måske ville ligge en del ænder i læ for vinden. På vejen dertil stoppede jeg ved to forskellige marker med gæs. Ved begge fandt jeg Tundrasædgås, som var årsart #225 🥳

Vålse Vig bød desværre ikke på så mange ænder, men jeg så dog en fin Blå Kærhøg. På vejen hjem stoppede jeg ved to marker med gæs. Den første var ved Øster Kippinge, hvor der var en fin blanding, og jeg fandt både Kortnæbbet Gås, Bramgås, Tundrasædgås, Canadagås, Grågås og Sangsvane. Den anden var ved Majbølle, hvor der endnu engang rastede en kæmpe flok Bramgæs. De blev scannet igennem efter bedste evne i dagens sidste lys, men igen uden en rød juvel. I alt bød turen på 56 arter, hvilket jeg var godt tilfreds med.

På natsværmer-fronten er lyset også blevet slukket for nu. Jeg fortsatte lyslokningen helt indtil frosten ramte landet, og jeg var overrasket over, at der forsatte med at gå nye dyr i fælden. Der var kun tale om 4-8 dyr pr. nat, men der var stort set tale om nye matrikel-arter, hver gang. Flere af dem med navne, der antyder, at de træffes i de kolde måneder. Herunder en lille gennemgang af nogle af dem:

Guldgul Frostmåler.
Poppelspinder.
Lille Frostmåler.
Sortmærket Overvintringsugle.
Løvfaldsmåler.

Jeg glæder mig helt vildt til at finde lyset frem, når foråret begynder at vise sig, og se, hvilke spændende arter haven har at byde på.

Fuglemæssigt regner jeg med, at der er et par ture tilbage i år: Jeg har planlagt en tur med en kollega d. 26. december, og så har jeg min årlige vinter-punkttællingstur.

Indtil da, ønskes alle læsere af bloggen en rigtig glædelig jul 🎄

Forrige indlæg

Det rigtige sted, det rigtige tidspunkt

Næste indlæg

Lækker tur til yndlingsstederne

  1. Torben Sebro

    Hej Lasse

    Tak for kommentaren på faxefugle :-). Også fint at følge med her på fuglefeber.dk. Jeg er ikke selv for alvor nået til natsommerfuglene endnu, men de trænger sig på…! Sjovt at høre om dine fangster.

    Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén