Det var egentlig ikke meningen, at jeg skulle på fugletur i forrige weekend, men som bekendt kan fundet af en god fugl i nærområdet hurtigt ændre på planerne…

Lørdag blev der fundet en spændende måge, som enten var en Hvidvinget Måge eller en Gråmåge ved Kramnitze på det sydlige Lolland. Måger kan være svære at artsbestemme og eksperterne var uenige, men henad lørdag aften virkede det til, at de fleste vurderede, at der var tale om en Hvidvinget Måge, som var ny art for Lolland. Jeg fortalte Charlotte om fuglen, og vi aftalte, at vi kunne tage en familietur på stranden søndag, hvis fuglen blev meldt ud igen, og tiden og energien var til det.

Søndag morgen (d. 12. februar) var vi i fuld gang med at få styr på huset, og jeg var lige et smut på loftet, da min telefon, som lå i stuen, udsendte den karakteristiske lyd, som advarer om, at der er meldt en fugl ud på Bird Alarm. Charlotte sagde “åh, åh, så skal vi måske afsted på strandtur?”, og ganske rigtigt, så var det mågen, der var blevet meldt ud. Klokken var da 9.15 og en halv time efter havde vi pakket bilen, madpakker og alt det andet og var på vej mod Kramnitze 😎. Vi skal nok være i træning, når der bliver meldt en Hærfugl ud til foråret!

Vi ankom i rimelig tåget vejr til Kramnitze Havn, hvor Charlotte gav mig fri til at snakke med de ca. 5 fuglekiggere, der var på plads, imens hun tog sig af Lærke. Jeg fik hurtigt oplyst, at mågen ikke var at se lige nu, men havde været ved stranden for en halv times tid siden. Jeg fik derfor sat teleskopet op og stod og spejdede lidt. Charlotte og Lærke kom gående, og de andre fuglekiggere begyndte at gå tilbage til deres biler. Vi var derfor kortvarigt mere eller mindre alene, da der pludselig kom en flok måger flyvende langs stranden og imod os. Jeg fik kikkerten på dem, og så hurtigt en lys måge på størrelse med Sølvmågerne. “Jeg tror den kommer dér” fik jeg sagt, og ganske rigtigt var det den Hvidvingede Måge, der kom flyvende og kort efter landede på vandet. Perfekt! DK-art #253 og årsart #82. Dermed havde det sydlige Lolland leveret to nye DK-arter til mig i løbet af de første 43 dage af 2023. Ikke dårligt!

Første indtryk af Hvidvinget Måge med ung Sølvmåge i baggrunden.

Mågen holdte sig heldigvis længe i området, så vi kunne stå og nyde den med både kikkert og teleskop. Den fløj også lidt rundt, så vi både fik set den på land, i vand og i luften, og engang imellem kom den i nærkontakt med Sølvmåger, så vi også kunne få en fornemmelse af størrelsen i forhold til disse. Vi syntes, den virkede en smule mindre end Sølvmågerne.

På dette billede ses den lyse ryg tydeligt.
Hvidvinget Måge ved Kramnitze.

Der begyndte at være en del andre fuglekiggere igen, og det virkede til, at der var enighed blandt de mere erfarne (og dem var der nogle stykker af) om, at der var tale om en Hvidvinget Måge.

Der holdte også en smuk Sortstrubet Bynkefugl til på stenene ved havnen. Årsart #83. En god februar-art, som lyste flot op på en grå dag.

Sortstrubet Bynkefugl. En ganske fornuftig februar-art.

Der blev også spottet en Kaspisk Måge iblandt mågerne. Det er en art, som jeg stadig synes er svær, og som jeg helst gerne vil have mere erfarne folk til at bekræfte, så det var fedt at få peget den ud, så jeg kunne lære kendetegnene bedre. En dag bliver jeg god nok til selv at kunne finde én. Kaspisk Måge var min årsart #84, men faktisk også min Lolland-art #200, da jeg før da kun havde set den ved Gedser 🥳.

Kaspisk Måge. Kendes bl.a. på lyst og fladt hoved med langt næb.

Efter en effektiv times tid gik vi på stranden med Lærke og fik samlet nogle spande med tang til vores asparges-bed. Imens kom et par Sanglærker flyvende over os (årsart #85). Derefter gik turen hjemad, hvor vi måtte fejre dagens fugl med en lakridspibe – de var desværre blevet glemt derhjemme, men bedre sendt end aldrig 😎

Lærke er ved at få smag for fuglekiggeriet…