Tænk, at det allerede er juni! Foråret er slut, og nu er det pludselig sommer. Ifølge kalenderen i hvert fald. Maj var måske ikke en fantastisk måned vejrmæssigt, men fuglemæssigt kan jeg ikke klage! Sikke en måned det har været. Hele 30 nye årsarter blev det til, så måneden slutter med 192 årsarter. Af disse var der endda fire nye livsarter! Det er helt vildt. Ved månedsskiftet var jeg langt fra sikker på, at jeg ville nå mit mål om 200 årsarter. Maj har dog budt på en del uventede og “mulige” arter , og derfor er jeg heller ikke længere i tvivl om, at jeg når mit mål på 200 årsarter! Nu er spørgsmålet mere hvornår. Jeg vover pelsen, og siger, at årsart nummer 200 bliver en krumnæbbet ryle, som jeg ser inden midten af juli. 😎

I boligbirding er det nogenlunde status quo. Maj har budt på 6 nye arter, så jeg nu samlet set har 59 arter og ligger nr. 59 ud af 228 deltagere.

Og så er det jo ellers blot at se frem mod sommeren, som kommer rullende nu. Jeg ved ikke helt, hvad den kommer til at byde på fuglemæssigt udover, at jeg plejer at have nogle rigtig dejlige, tidlige morgenture til Kalløgrå og Fladdet, som jeg helt sikkert vil forsøge også at få i år. Derudover tror jeg bare, jeg ser, hvad jeg har lyst til, og der skal jo også lige sættes lidt tid af til at gøre klar til en baby, der har anmeldt sin ankomst i slutningen af september 😊

Den sidste fugletur i maj blev en birdrace tur til Møn sammen med Charlotte. Vi startede med at registrere fugle hjemme i carporten og kørte så på tur med sandwiches, solcreme og sodavand og stoppede der, hvor vi havde lyst. Første stop var Majbølle Nor, hvor jeg bl.a. fik et fint billede af en tornirisk.

Tornirisk på torne – meget pædagogisk.

Derudover kørte vi til Møn, hvor vi bl.a. var forbi Klintholm Havn. Her kom der pludselig en tæt havgus rullende, så vi flygtede til Nyord, hvor der var fuld sol. Her kunne vi bl.a. nyde bysvalerne, som var godt i gang med redebygningen ved fugletårnet samt en gulbug, der virkelig gav den gas med pibedyrslydene.

Bysvale – “sukkerknalden” på overgumpen er et godt kendetegn.
Gulbug i tæt buskads.

Turen sluttede med en fortjent “gammeldaws” hos Mønis, og vi endte på i alt 72 arter, hvilket var ganske udmærket, men ikke lige så godt som sidste år, hvor vi nåede 80!

Jeg er også allerede kommet godt i gang med juni. Jeg har i noget tid gerne ville tage en tidlig morgentur forbi Maribo Sø i jagten på bl.a. savisanger, som jeg hørte i området sammen med mine forældre sidste år. Den sidste uges tid har mine forældre hørt en savisanger, når de har sejlet i kajak på søen, og jeg fik derfor lagt en tidlig tur ind inden arbejde i dag (onsdag d. 2. juni). Jeg ankom ved Bøndersvig kl. 6.15 og kunne nyde den fantastiske stemning ved søen med masser af fuglesang fra bl.a. nattergal og gulbug. Jeg gik stille og roligt ned mod golfbanen og fandt bl.a. en fotogen sivsanger.

Sivsanger i gang med morgensangen.

Jeg sørgede for hele tiden at holde mig så tæt på søbredden som muligt og lige pludselig, da jeg havde bevæget mig ind i et indhak og stod tæt på rørskoven, kom den underliggende, snurrende og umiskendelige lyd fra en savisanger! Fantastisk! Jeg stod og nød lyden noget tid, som kom fra et meget ufremkommeligt miskmask af rørskov og pilekrat. Men med savisangeren er det altså også sangen, der er det særlige, så det gjorde ikke så meget, at jeg ikke fik den at se. Årsart # 193.

Savisangeren sad på bagkanten af dette krat. Der var ankeldybt vand, hvor jeg stod og tog billedet.
Jeg sendte dette billede til mine forældre, da jeg havde hørt savisangeren. Tak for hjælpen!

Jeg bevægede mig lidt videre, og da jeg kom til golfbanen, hvor rørskoven hører op, kunne jeg beundre en smuk rødhovedet and, der svømmede rundt i morgenlyset.

Rødhovedet and i morgenlys.

Så blev det ikke meget bedre! Det skulle da lige være, at jeg kunne gå på engen og nyde de mange smukke orkidéer, som blomstrer i øjeblikket. Sikke en start på dagen.

Orkidéer på engen. Jeg tror dette er en maj-gøgeurt.