- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

Sivsanger

Maj-morgen i Maribo

Sidste år havde jeg en lækker juni-morgen ved Maribo sø, som bød på et fantastisk fuglekor og en savisanger som krymmel på sommer-isen. Der er en del meldinger om savisanger rundt omkring i landet nu, og det trak derfor i mig for at tage en tidlig morgen ved søen, hvor jeg om ikke andet kunne forvente et skønt forårs-fuglekor.

I går (mandag d. 2. maj) var vækkeuret derfor stillet til kl. 5.00, så jeg kunne nå et smut forbi søen, inden arbejde. Jeg parkerede ved Børnebakken kl. 5.30 og gik nedad stien mod Bøndersvig. Vejret var skønt med en smule kølighed i luften, en skyfri himmel og fuldstændig vindstille. Lydbilledet var især domineret af munk og løvsanger, men rødstjert og jernspurv var også til stede. Nede ved søen gik jeg til venstre mod golfbanen.

“Natur-indrammet” løvsanger.

Lidt længere nede begyndte jeg at høre de første sivsangere – en art, som også var dominerende på min tur sidste år – og årsart # 137. De virker især til at nyde at sidde i de mange pilekrat, der er i området. Med dens tydelige øjenstribe er det en sanger, der virkelig falder i min smag. Jeg synes, den ser ret godt ud.

Smuk sivsanger.
Der blev sunget godt til.

Længere henne ad bredden gik en mudderklire på vingerne (årsart # 138), og kort efter både hørte og så jeg årets første tornsanger (årsart # 139). Der var godt med fjordterner i luften, og ved golfbanen kunne jeg se ude på Kapøen, at koloniseringen af hættemåger og fjordterner er godt i gang.

Dejlig morgenstemning ved Maribo.

Jeg nåede næsten hen til golfklubben, hvor der går en kanal ud i søen, og jeg gik lidt langs bredden af denne, da jeg pludselig så et par af rødhovedet and, som dog hurtigt var væk. Derefter begav jeg mig tilbage mod bilen ad den samme vej, jeg gik ud. Ved et enkeltstående træ kom en mindre fugl pludselig flyvende og satte sig. Jeg kunne konstatere, at det var en gråsisken, men spørgsmålet var så, om det var nordlig gråsisken eller lille gråsisken. De to arter ligner hinanden utroligt meget, og var da indtil for nyligt også kun betragtet som underarter. Jeg har kun med sikkerhed set nordlig gråsisken, og der var derfor en mulig ny DK-art i spil. Jeg gjorde, hvad jeg kunne for at få nogle billeder i kassen til senere dokumentation, men fuglen fouragerede konstant imellem grenene, hvilket gjorde det svært at få et godt billede. Det lykkedes dog at få nogle udmærkede billeder af ryggen – og det er netop denne, som skal være brunlig, hvis der er tale om lille gråsisken, imens den skal være mere grålig, hvis der er tale om nordlig gråsisken. Derhjemme kunne jeg konstatere, at ryggen så fint brunlig ud, og at nordlig gråsisken stort set ikke ses i Danmark på denne tid af året, imens lille gråsisken er rimelig almindelig. Jeg er derfor komfortabel ved at registrere fuglen som en lille gråsisken og dermed DK-art # 240 og årsart # 140.

Lille gråsisken. Jeg fik desværre ikke et billede, der viser det smukke røde bryst.

Jeg nåede hen til startpunktet og konstaterede, at jeg havde lidt tid at løbe på, så jeg gik videre hen til Kajakklubben for lige at se, om jeg kunne opspore noget spændende der. Der lå to fine hanner af rødhovedet and, og det udgjorde et dejligt punktum for en fin tur. Ingen savisanger denne gang, men det kan jo være, jeg får tid til endnu en tur senere 😎.

To rødhovedede ænder har trykket snooze på vækkeuret.
Jeg fik dog lige et billede af den ene før den puttede sig igen.

Forrige indlæg

Endnu et vellykket twitch

Næste indlæg

En morgen med en mission

  1. Jens Brandt

    Fin beretning Lasse :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén