Det er blevet til et par ture den sidste uges tid, og jeg har også fået kigget lidt sommerfugle. Derudover er jeg begyndt på et lille nyt tiltag på bloggen: Lokalitetsbeskrivelser.

Onsdag d. 27. juli havde jeg aftalt en vadefugletur med min kollega Claus. Claus er tilflytter og havde derfor aldrig været ved hverken Majbølle Nor, Kalløgrå eller Fladet, så vi aftalte en rundtur til alle tre steder. Claus samlede mig op derhjemme kl. 7.30, og vi startede i Majbølle Nor. Her var vandet svundet betragteligt, som er typisk for denne årstid, men der var dog stadig fint med vadere på mudderfladerne. Vi fandt en del forskellige, heriblandt nogle Islandske Ryler, som var ny årsart for mig (årsart #184).

Derefter gik turen til Kalløgrå. Det blæste rimelig meget, men vi startede lige ude ved vigen, hvor der dog var meget højvande, og derfor ikke så mange vadefugle. Vi fik dog set et par Strandhjejler (årsart #185). Derefter gik vi op i tårnet, hvor der var betydeligt rarere at stå, og der var også godt proppet med fugle i søerne. Så var det bare om at gå i gang. Der var især en del Almindelige Ryler, som vi begge scannede igennem igen og igen i håbet om en Kærløber, som var set for nylig og som ville være ny DK-art for Claus. Det lykkedes desværre ikke, men det var super fedt at stå og kigge fuglene igennem, og der var hele tiden bevægelse i flokkene, så der konstant kom nye fugle til, der skulle tjekkes. Jeg fik set årets første Lille Kobbersneppe (årsart #186) og vi havde et par Dværgryler på fornuftig afstand.

Dværgryle ved Kalløgrå.

Turen gik videre til Fladet, hvor det blev til årsart #187, da jeg fandt en fin Småspove, som gik og fouragerede. Derudover var der Sølvhejrer og Sortklirer. Jeg havde håbet på årets første Rovterner, men de var ikke kommet endnu.

Småspove ved Fladet.
Et godt kendetegn er den lyse midterstribe på issen, der ses tydeligt her.

Herefter kørte vi hjem. Vi nåede 68 turarter og snakkede om, at det burde være muligt for os at nå 100 arter på en dag, hvis vi prøvede på det. Det kunne være sjovt engang.

Dagen efter fik jeg muligheden for at birde nogle timer igen. Jeg startede ved den nye sø syd for Maribo. Endnu engang sad der en Savisanger og sang i sivene ved stien fra Naturskolen mod søen. Der var igen en del fine vadefugle i søen, men intet usædvanligt. Det bliver sjovt at følge den de næste år.

Jeg tog videre til Kalløgrå, men solen havde fået godt fat og varmedisen gjorde det svært. Samtidig stod rylerne denne gang i én stor flok og hvilede sig, så det var stort set umuligt at finde en Kærløber iblandt dem. Jeg talte med nogle, der havde været forbi Majbølle Nor samme dag, og der havde været helt tørt og blæst for vadefugle. Det går stærkt! Jeg gik ud mod vigen og på vejen derud fik jeg en flok blandede vadefugle på rigtig fin afstand. Her fandt jeg bl.a. Stor Præstekrave, Hvidklire, Lille Kobbersneppe, Krumnæbbet Ryle, Almindelig Ryle og Strandhjejle, men varmedisen gjorde desværre, at billederne af de enkelte fugle ikke blev særligt gode. Øv!

Vadefugle på super afstand, men varmedisen ødelagde skarpheden i billedet. Midterst ses en Lille Kobbersneppe.

Udover fuglene er det også blevet til lidt sommerfugle. Jeg synes især det er hyggeligt, at gå lidt rundt i haven og se, hvad vi har af forskellige arter. I den tid vi har boet i huset, har vi prøvet at gøre haven betydeligt mere insektvenlig, og det begynder så småt at vise sig nu. Jeg har bl.a. fundet Det Hvide C og Grønåret Kålsommerfugl.

Et anderledes billede af Det Hvide C, som dog tydeligt viser, hvorfra sommerfuglen har fået sit navn.
Grønåret Kålsommerfugl på merian.

Og så er jeg jo for alvor gået på barsel, og har i den forbindelse besluttet mig for et lille tiltag på bloggen, som jeg kan kaste mig over, imens den lille sover middagslure. Når jeg skal birde nye steder, synes jeg ofte det kan være svært at finde information om parkering, tilgang mv., så jeg har besluttet mig for at lave lokalitetsbeskrivelser af de lokaliteter, som jeg især besøger. Jeg er startet med Kalløgrå, som er en af de få lokaliteter, der faktisk er en del information om, men da det er et af mine yndlingssteder, valgte jeg at starte der. Der vil langsomt komme flere lokaliteter til henad vejen. Lokalitetsbeskrivelserne findes under hovedmenuen Lokaliteter.