- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

enkeltbekkasin

Påskefugle

Det blev ikke til så mange ture som håbet i Påsken, men det er alligevel blevet til nogle fine oplevelser.

Både Charlotte og Lærke har ligget syge nogle dage, så det har begrænset muligheden for at kunne komme ud en smule. Vi har dog alligevel haft en skøn ferie, og jeg har også prioriteret at få brugt lidt tid i haven, som jeg også virkelig nyder på denne årstid. Det kan heldigvis kombineres med fuglekiggeriet, og torsdag d. 6. april havde jeg glæde af Silkehalerne endnu en dag efter nogle dages fravær. Denne gang var der en flok på 10, og jeg fik sat en trappestige op, så jeg havde en lidt bedre vinkel på fuglene, når de sad i misteltenen.

Silkehaler i haven. Dem bliver jeg ikke lige træt af foreløbig.

Dagen før (onsdag d. 5. april) var jeg en lille tur i Søholt Skov sammen med mine forældre og Lærke. Vi håbede på Lille Flagspætte, som der efterhånden er kommet en lille bestand af i området. Det lykkedes desværre ikke at høre den lille spætte, så den må jeg have til gode som Lolland-art. En enkelt ny årsart blev det dog til, da jeg fandt en Lille Præstekrave ved bredden af søen (årsart #127).

I går (søndag d. 9. april) tog jeg til Flinthorne Odde sammen med mine forældre. Jeg var på lokaliteten første gang i september sidste år og tænkte allerede dengang, at det kunne være et potentielt sted for Enkeltbekkasin. Mine forældre havde aldrig været på stedet før, så det ville også blive sjovt at vise dem det. Vi ankom omkring kl. 13 og gik ad markvejen ned til det lille fugletårn. På vejen ned, tjekkede jeg lige DOFbasen for spændende observationer, og kunne se, at der var set 5 Enkeltbekkasiner ved Kalløgrå. Det er et ret højt antal for Lolland-Falster og gav mig endnu mere blod på tanden efter at finde sådan én også.

Da der ikke er registreret så mange fugle på lokaliteten i DOFbasen endnu, blev vi enige om at registrere alt vi så. Der var fint med forskellige ænder og måger, men endnu ikke så meget liv på strandengen. Vi registrerede dog de forventelige Sanglærker og Engpibere, og der kom også lidt vadefugle i bogen i form af Vibe, Storspove, Rødben og Strandskade. Efter lidt tid i tårnet ville jeg gerne ud på strandengen efter bekkasiner, og min mor gik med, imens min far blev i tårnet. Vi startede med at gå mod syd, og efter lidt tid fik vi en Dobbeltbekkasin på vingerne. God start! Vi gik lidt videre rundt imellem de forskellige vandhuller og slog en sløjfe tilbage mod tårnet. Forholdsvis tæt på tårnet og nær vandkanten, gik en lille bekkasin pludselig op tæt på os. Den forholdte sig helt lydløs og fløj lavt og i en lige linje ca. 50 meter henad kysten før den gik ned igen. Enkeltbekkasin! Kun anden gang jeg ser arten, og første gang for min mor. Årsart #128. Vi fik adviseret min far om fuglen, og jeg gik derefter hen mod stedet, hvor den gik ned, for at få nogle billeder af den. Fuglen gik på vingerne tidligere denne gang, men jeg nåede at få lidt billeder, og min far nåede også at få set den fra tårnet af. Nyt kryds for ham også. Fedt!

Enkeltbekkasin kort inden den går ned, efter vi så den første gang.
Enkeltbekkasin fra Flinthorne Odde. Ikke en nem fugl at fotografere, men jeg er sluppet nogenlunde fra det.

Det er første gang, der registreres Enkeltbekkasin fra lokaliteten, og jeg er super glad for fundet. Det er fedt at føle, at jeg er ved at lure arten og kan begynde at finde lovende lokaliteter til den. Og endnu bedre var det, at jeg kunne dele den gode oplevelse med mine forældre.

Hele Påsken har jeg sørget for at være obs på Bird Alarm, da det er nu Hærfuglene begynder at ramme Danmark. I formiddags (10. april) var vi i fuld gang med dagens opgaver, da jeg lige tjekkede DOFbasen omkring kl. 10.30. Her kunne jeg se, at der var set en Hærfugl ved Sandager kl. 10! Vi var ikke i tvivl om, at vi skulle rykke på den, så bilen blev pakket med frokost, babygrej og så videre, og så var vi alle 3 afsted på endnu en Hærfugle-mission en halv time senere. Vi ankom til Sandager omkring kl. 11.10 og havde på vejen derhen kunne læse på DOFbasen, at fuglen var fløjet fra stedet omkring kl. 10.30. Der var dog en god chance for, at den stadig var i området, så vi trillede stille og roligt bilen rundt, imens vi scannede alle græsrabatter og græsplæner vi kom forbi. Efter lidt tid parkerede vi bilen og hev klapvognen frem, og så gik vi en tur rundt i området, hvor den var set. Det gav dog ikke pote og halvanden times tid efter gav vi op, og måtte endnu engang sande, at vores første Hærfugl stadig er til gode. Den skal dog nok komme på et tidspunkt, og de frugtesløse ture er lige så meget en del af fortællingen. Det var hyggeligt at rykke afsted, og jeg synes sgu det er lidt sejt, at vi kan komme så hurtigt ud af døren med en halvandenårig og alt hvad det indebærer 😅

Forrige indlæg

En drøm går i opfyldelse

Næste indlæg

Tidlige morgener

  1. Jens Brandt

    Hej Lasse.
    Det er nogle fine billeder, du har taget af Silkehalerne. Det er rigtigt mange år siden, at jeg sidst har set Silkehaler. Det var i et stort træ på havnen i Stubbekøbing. Jeg har vist nok også set Silkehaler i træerne ved amtsrådhuset, men så må det være 15 – 20 år siden.
    Fint at du fik set Enkeltbekkasinen. Jeg mente, at jeg aldrig har set den, men kan se, at jeg har registret i DOF-basen, at jeg har set en enkelt Enkeltbekkasin. Det var, da jeg ifm. et fuglekursus var på Enø Overdrev, hvor der var en, der fløj op lige foran os, og Lars Christoffersen sagde, at det var en Enkeltbekkasin.
    Jeg havde ikke fået læst din udmelding på Birdalarm godt nok, for jeg så kun overskriften og troede, at du også havde været heldig at se den.
    Min søster havde fået besked fra Lars Munk, om at den var der. Jeg overvejede at køre derned, men inden jeg kom afsted kom meldingen om, at den ikke var der mere.
    Mange hilsner
    Jens

  2. Søren

    Tak for en rigtig dejlig dag og det er altid meget lærerigt at følges med dig – vi får altid mange flere fugle i bogen når du er “guide”
    Kh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén