Søndag d. 26. marts havde jeg tid til at være afsted det meste af dagen, og jeg valgte at starte dagen ved Gedser Odde.

Inden da havde jeg lige fået kigget på min liste over årsarter og kunne konstatere, at der var lidt arter, jeg havde fået set, men ikke havde fået registreret, og derfor var udgangspunktet nu 115 årsarter.

Jeg parkerede ved odden kl. 7.00, hvor en regnbyge lige var i færd med at passere. Der blæste en heftig vind fra vest, så det var rart at komme i læ af bygningen, hvor jeg kunne sige godmorgen til 5-6 andre morgenfriske fuglekiggere.

En ny dag gryer ved Gedser.

Kort tid efter kom to Knortegæs flyvende forbi (årsart #116) og lidt efter det, kom der også et par Splitterner ude over havet (årsart #117). Der var fint gang i Edderfugle-trækket, men jeg kunne dog forstå på de erfarne træktællere, at det burde have været meget større, og at antallet af Edderfugle generelt var katastrofalt lavt i år. Alarmerende!

Stille og roligt kom solen frem og gav en lille fornemmelse af forår sammen med de mange Hvide Vipstjerter, som fyldte luften med deres fine kald. Iblandt disse fik jeg også hørt Tornirisk, som var endnu en årsart (#118). Derudover lå der enkelte Sortænder og en del fine Havlitter ikke så langt fra kysten.

Havlit-hun.
Havlite-han.

Efter 3 timers tid var jeg efterhånden gennemkold og trængte til at komme ud og se noget andet. Jeg gik derfor tilbage til bilen og kørte til Bøtø Enge. Her var der masser af vand og pænt med fugle, hvoraf en del dog var svære at se på grund af modlys. Jeg fandt årets første Almindelige Ryle (årsart #119) og et par Havørne lavede luftakrobatik for mig, før jeg gik tilbage til p-pladsen.

Her lavede jeg min første spontantælling, som er et nyt koncept fra DOF, du kan læse mere om her. Jeg havde downloadet appen, og har besluttet mig for at prøve at få lavet mindst én spontantælling, hver gang jeg er afsted. Jeg vil især koncentrere mig om tællinger i agerlandet, som er en underrepræsenteret naturtype i punkttællingsprogrammet. Appen fungerede fint – jeg vil dog nok anvende en notesbog til at registrere arterne, og så bruge appen til at taste tællingen ind bagefter. Jeg bryder mig ikke om at bruge for lang tid på indtastning på telefonen, imens tællingen er i gang.

Fra Bøtø Enge kørte jeg videre til nordtårnet ved Bøtø Nor, hvor jeg kunne se en del ænder og gæs, heriblandt en af mine absolutte yndlingsænder: Atlinganden (årsart #120). Jeg kunne også konstatere en større flok Bramgæs i luften, som desværre ikke ville lande, så jeg kunne få tjekket dem ordentligt igennem efter en Rødhalset Gås.

Jeg tog videre til sydtårnet, hvor jeg kunne konstatere årets første Rørhøge (årsart #121). Der var hele fem fugle! Derudover var der tranetrut fra rørskoven, og flokken af Bramgæs var landet på vandet, så jeg kunne scanne dem igennem. Der var desværre ingen rød juvel i blandt.

Jeg tog videre til Bøtøskoven for at gå mig en lille tur. Her fik jeg lavet endnu en spontantælling, og jeg fik lige kigget i DOFbasen på vejen. Her kunne jeg se, at der var trådt en Skovsneppe op i skoven tidligere på dagen. Sådan én har jeg ikke set i to år, så jeg begyndte at gå udenfor stierne og igennem krattene i håbet om at finde min egen Skovsneppe, som også ville pynte godt på årsartslisten. Efter noget tid lykkedes det pludselig i den nordlige del af skoven, da en Skovsneppe gik på vingerne kun 5 meter fra mig. Sådan – fed oplevelse! Årsart #122. Samme sted kunne jeg pludselig høre noget, der lød som Rødtoppet Fuglekonge, og ganske rigtigt kunne jeg se en han, der sad og imponerede en hun i grantræerne over mig.

Stor Flagspætte i Bøtøskoven.

Jeg besluttede mig derefter for at lave et sidste stop på dagen ved Majbølle Nor. Her lå der en stor flok Troldænder, hvor jeg fandt to Bjergand-hunner. Årsart #123 og en art jeg aldrig fik registreret sidste år. Derudover fandt jeg årets første Klyder (årsart #124) og Hjejler (årsart #125), inden jeg tog hjemad.

Bjergand-hun imellem Troldænder.

Året er startet overordentligt godt med 3 nye DK-arter og 125 årsarter. Derudover har jeg fået set en del svære arter som Dværggås, Duehøg, Sort Glente, Rødhalset Gås, Høgeugle og Skovsneppe. Jeg har over 20 årsarter mere end samme tidspunkt sidste år, og det begynder derfor at ligne et år, hvor jeg godt kunne ende med flere årsarter, end jeg har prøvet før. Jeg tror dog min planlagte tur til Skagen bliver ret afgørende for det endelige udfald. Jeg må lave en status i slutningen af maj, men faktum er i hvert fald, at 2023 er startet virkelig godt, og allerede har budt på masser af gode fugleoplevelser.