Jeg havde aftalt at mødes med min ven Claus ved Broksø Enge. Jeg kender oprindeligt Claus fra lystfiskeriet, men han er ligeledes en ivrig fuglekigger, og vi har de seneste år haft en hyggelig mailtråd, hvor vi deler de seneste fugleoplevelser med hinanden. Det var faktisk det, der gjorde, at jeg fik lyst til at lave denne her blog, da jeg syntes, det var så hyggeligt at fortælle om de mange gode fugleoplevelser. Claus er også en ivrig fotograf, og vi havde derfor aftalt, at han tog sit ekstra 300 mm objektiv med, så jeg kunne prøve, hvordan det var at skyde med et større objektiv. Til gengæld tog jeg ét af mine forældres teleskoper med, så Claus kunne prøve at kigge i teleskop, som han ikke har den store erfaring med.

Vi mødtes ved parkeringspladsen, hvor Susåen og Rødebrovej krydser hinanden kl. 8.00. Vejret var flot med dejligt solskin, men der blæste en kølig vind over engen. Vi nåede knap nok at sige hej til hinanden, før en trane fløj lige over platformen, og kort efter kom endnu en trane flyvende. Parret landede i skovbrynet og begyndte at danse. Fed start! Vi stod en god times tid ved platformen og så to havørne, lidt rørhøge og et par musvåger. Jeg kiggede de små vandhuller igennem med teleskopet og fandt en mindre flok rødben og årets første mudderklire (årsart #139). De to traner fik selskab af to andre traner, hvilket de ikke var helt tilfredse med, så de kaldte en del og endte med at jage det andet par væk. Jeg fik afprøvet det lidt større objektiv, og det var super fedt at kunne komme lidt tættere på fuglene – men jeg vil også gerne kunne komme endnu tættere på, så jeg ender nok med at købe et endnu større objektiv 😁.

Trane på flugt fra det andet par.
Der blev danset og “sunget”, da parret blev genforenet.

Da vi var færdige på stedet, kørte vi lidt nordpå til Broksøvej, hvor man kan kigge ned på en sø på Broksø Enge. Der var meldt sorthalsede lappedykkere ud på lokaliteten på DOF-basen, så jeg havde glædet mig til at se stedet. Jeg må indrømme, at jeg blev en smule skuffet, da der viste sig at være ca. 450 meter ned til søen, hvilket betød, at fuglene var laaangt væk – selv med teleskopet. Det ville have været fedt med et fugletårn på halvvejen. Det lykkedes mig dog at finde en sorthalset lappedykker (årsart #140), men på den store afstand var det ikke den store oplevelse. Der var dog godt gang i rovfuglene, og med det gode view fra stedet havde vi et godt overblik over de store vidder. Vi så en rød glente, og en anden fuglekigger udpegede en fiskeørn, som kom svævende et stykke oppe. Det lykkedes mig at fange den i teleskopet, så jeg kunne følge den et stykke tid – årsart #141. Vi gav stedet en times tid og havde bl.a. en fin havørn ret tæt på, men den satte sig desværre bag en bakke på marken, og vi så den ikke igen.

Derefter gik turen til Holmegårds Mose. Vi gik en tur rundt om mosen og kunne nyde forårssangen fra bl.a. gransanger, jernspurv og sangdrossel. Når vi kom i læ af skoven, blev det endda så lunt, at vi begge måtte smide huen. Omkring tårnet fandt Claus en blå kærhøg, og på en af pælene sad en tårnfalk med en mus i kløerne.

Tårnfalk med frokost.

Over mosen kunne vi nyde et par rørhøge, som svævede rundt på deres karakteristiske måde med vingerne hævede i et V. Både han og hun er smukke, men jeg må sige, at hannen gør noget helt særligt for mig med sin brune krop, grå vinge og sorte vingespidser. Jeg synes virkelig, den er smuk.

Rørhøg hun set nedefra.
Rørhøg han – den er da bare lækker!

På vej ud af mosen kom der pludselig et par hurtige fugle flyvende langs skovbrynet, og jeg skulle lige fordøje indtrykket, før det gik op for mig, at der var tale om årets første landsvaler (årsart #142). Skønt med endnu flere forårsbebudere. Lige inden mosen er der en våd eng, så vi hev teleskoperne frem og fandt en del rødben, hvide vipstjerter og en enkelt brushane.

Vi kørte derefter tilbage til pladsen ved Rødebrovej i et sidste forsøg på måske at få et glimt af den kongeørn, som stadig ses i området, men uden held. Vi sagde derefter farvel efter en rigtig hyggelig tur med i alt 7 forskellige rovfuglearter, masser af traner og en god portion andre fine fugle. Det var super sjovt at prøve at fotografere med et større objektiv – nu går jeg i gang med at finde ud af, hvad jeg skal købe til mig selv.