Så sluttede marts, og jeg vil her komme med et kort tilbageblik på måneden, der gik og kigge lidt fremad på tiden, der kommer.

Marts var en speciel måned vejrmæssigt. Februar bød både på kolde vinterdage og lune forårsdage, men det var som om, at marts trak i håndbremsen på det fremadstormende forår og lige mindede os alle om, at marts altså kun er den første ud af tre forårsmåneder. Det kølige vejr satte en prop i forårstrækket, hvilket afspejlede sig i både antallet af nye årsarter og antallet af nye boligbirding-arter.

Hvis jeg starter med årsarterne og mit mål om at nå 200 årsarter: Jeg synes, det går virkelig godt! Marts bød “kun” på 14 nye årsarter, hvilket jeg tænker er en smule lavt og især skyldes, at det store træk af forårsfugle først for alvor kom i gang her sidst på måneden. Men af de 14 nye årsarter var der 4 nye livsarter: brilleand, snespurv, tundrasædgås og hedelærke. Det er over al forventning, at jeg har fået så mange nye livsarter. Månedens sidste årsart blev brushane, som der var hele 14 af i Bøtø Nor i går aftes. Vi havde taget pastasalater med fra det lokale pizzeria “Panino” og nød aftensmaden, det fantastiske vejr og solnedgangen i tårnet. Helt fantastisk! En stor flok på flere tusinde stære fløj rundt i området, men holdt sig desværre til den modsatte ende. Man kan ellers være heldig at se dem gå ned i rørskoven lige foran tårnet.

I går bød på en helt fantastisk aften i Bøtø Nor.

Samlet set er jeg nu på 138 årsarter, da jeg også allerede har fået den første årsart i april (en natugle i nat). Med tanke på, at der stadig er en hel del sikre arter i vente, er jeg meget optimistisk for, at jeg når målet på 200 arter.

Det er ikke kun fuglene, der er forårsbebudere. Her en personlig favorit: Dggpåfugleøje.
Og her endnu en tidlig sommerfugl. Danmarks nationalsommerfugl: Nældens Takvinge.

Det går også fint i boligbirding. Der kom ikke en eneste ny art i den første halvdel af marts, men så begyndte der så småt at ske lidt. En pæn flok traner kom trækkende over haven, og fra krattet begyndte både sangdrossel og gransanger at synge hver dag. Sangdroslen er jeg rigtig glad for er kommet, da den aldrig dukkede op sidste år. Det undrede mig meget, da vi havde en del sangdrosler i haven i 2019. Et andet rigtig dejligt gensyn er stær, som også har fundet vej til haven og stærekasserne igen i år. Sidste år havde vi stære i alle tre kasser, og det ser ud til, at i hvert fald to af dem også er blevet besat i år. Det er noget af det allerhyggeligste at have de syngende stære i haven og følge dem, imens de får unger i kasserne. Generelt set er der godt gang i ynglefuglene i haven: Vi har blåmejse i én kasse, gråspurve i mindst to, og for første gang tror jeg også vi har spætmejse i en kasse. Derudover så jeg en halemejse med redemateriale i vores store douglasgran, så de yngler muligvis også i haven. På månedens sidste dag, var vejret fantastisk, hvilket både indbød til havearbejde, og til at rovfuglene gik på vingerne. Den kombination gjorde, at jeg i løbet af nogle timer fik tilføjet fire rovfugle til boligbirding-listen: Havørn, rørhøg, musvåge og duehøg. Rørhøg og duehøg var helt nye matrikelarter, og duehøgen var desuden også en ny årsart. Da den tidligere omtalte natugle også tæller med i boligbirding, er jeg oppe på i alt 51 arter, hvilket er nok til en plads som nr. 33 ud af i alt 249 deltagere.

Og hvad kommer der så til at ske i april? Der kommer i hvert fald en del flere vadefugle på listen, de første svaler og min yndlingsand: Den lille fine atlingand, som allerede nu er begyndt at komme fra sine vinterkvarterer i Afrika. Derudover håber jeg på, at jeg for tredje år i træk kan finde ringdrossel – muligvis i Bøtø Nor. Jeg kan også se frem til en forlænget fugle-weekend til Fyn, som jeg håber på, kan give mig min første danske grønspætte. Og så er der den helt store drøm: Hærfuglen. April byder på en god mulighed for denne specielle fugl. Jeg missede en kæmpe mulighed for at se min første hærfugl forleden, da der blev set en fugl det meste af dagen d. 30. marts i min egen hjemby Nykøbing! Desværre var jeg ikke hjemme hele dagen, og fuglen var væk dagen efter.

Der er uden tvivl masser af gode fugleoplevelser i vente forude, så det er bare om at komme afsted og nyde det danske forår. Jeg glæder mig!

Aftenstemning i Bøtø Nor på månedens sidste dag.