For en sjælden gangs skyld var jeg på arbejde i Rødby og ikke derhjemme, så jeg havde pakket fuglegrejet i bilen, så jeg kunne tage på en lille tur, når jeg havde fri. Turen gik til Saksfjed-Hyllekrog, og jeg startede med at parkere bilen ved Lyttesholm Naturcenter, hvor solen skinnede, og der blæste en frisk vind. Det var skønt med noget frisk luft, og jeg fandt hurtigt to hvide vipstjerter, som også så ud til at nyde solskinnet. Kort efter kom en ordentlig plade af en havørn svævende tæt forbi mig. Det er altid imponerende at få de store fugle på tæt hold, så man virkelig kan fornemme deres størrelse.

Havørn ved Lyttesholm Naturcenter – måske en af “stjernerne” fra Ørne TV?

Jeg gik en lille runde ved naturcenteret, men fandt ikke så meget andet end lidt syngende småfugle i form af gransanger og dompap. Jeg sagde derfor farvel til naturcenteret, som tog sig særdeles godt ud i forårssolens skær, og kørte videre ned til Brunddragene.

Det er et fint naturcenter de har fået lavet sig! Der yngler natugle i den højre af skorstene, som ligeledes har et webcam på sig.

Ved Brundragene kan man parkere helt ude ved Hyllekrog-tangen og spejde ud over det store engareal mod nord. Det er bl.a. et rigtig fint sted at stå på efterårstrækket. I dag var der desværre ikke så meget at se. Jeg fandt dog lidt vadefugle på den anden side af diget: Stor præstekrave, rødben og strandskade. Det blæste helt vildt, så jeg var hurtigt tilbage i bilen og kørte tilbage ad grusvejen og parkerede ved den lille p-plads i mellem naturcenteret og Brunddragene, hvor man kan gå til fugletårnet. Her var der betydeligt mere læ og helt dejligt at gå. Det blev kun endnu mere dejligt, da mine øjne fangede en lys fugl på størrelse med en solsort siddende i toppen af en lille busk. Jeg tænkte straks stor tornskade, og ganske rigtigt sad der en lille bandit i en busk lige ved kanalen. Jeg fik sneget mig bag et stort træ og taget nogle udmærkede billeder af den fine fugl. Jeg tror aldrig, jeg har set stor tornskade i april før, så det var ret fedt og en lille overraskelse for mig.

Bandit i busken.

Jeg nåede ud til fugletårnet, hvor det blæste op igen. Der var ikke så meget liv, men jeg nåede dog at se en fin havørn komme flyvende med et bytte, som den begyndte at sidde og plukke ved kanten af en af søerne. Den fik dog hurtigt nok af de påtrængende gråkrager og fløj hurtigt videre igen. Vejret på hele turen var omskifteligt, og jeg måtte pludselig krybe i læ i bunden af fugletårnet, da der kom en insisterende regnbyge.

Hvad synes jeg så om vejret lige for tiden…? Tja, udtrykket siger vist alt.

Ti minutter senere var regnen blevet træt for en stund, og så var det igen solens tur til at vise sig frem. Jeg fandt en del forskellige ænder i søerne og på den anden side af diget: Krikand, spidsand, gravand, gråand, troldand, pibeand, knarand og skeand. Derudover kunne jeg også se en del af de vilde heste, som græsser i området. Jeg fik en lille bonus til sidst, da en vandrefalk kom flyvende i høj fart over søerne og tog højde for derefter at svæve videre over området. Endnu en fed fugl, som jeg dog ikke kunne nå at få et billede af. Jeg tog derefter sulten hjemad til Charlotte, som ventede med en super lækker one-pot pasta. Behøver jeg fortælle, at jeg kørte igennem en kæmpe haglbyge på vej hjem? Tosset vejr for tiden!

Vilde heste på engen.