Den 1. juli markerede slutningen af det første halvår i 2022, men også begyndelsen på et nyt kapitel for mig, da jeg nu har 1 måneds ferie sammen med Charlotte og derefter 2 måneders barsel sammen med Lærke.

I den forbindelse havde jeg lyst til at lave et indlæg, der både opsummerer det første halvår, men som også kigger fremad mod resten af 2022.

2022 har indtil videre været et begivenhedsrigt år for mig. Efter en stille start fuglemæssigt, fik jeg luft under vingerne i løbet af foråret, og det er blevet til en masse fantastiske oplevelser og en god portion sjældne fugle. Derudover har jeg skiftet job, og der er også hele tiden nye oplevelser med vores datter Lærke, som snart fylder 10 måneder.

Et af mine mål for året var endnu engang at nå 200 årsarter, og jeg synes, at jeg er godt på vej med 175 årsarter indtil videre. Jeg er usikker på, hvor meget jeg kommer af sted under min barsel, men det skal nok blive til nogle ture. Jeg har prøvet at lave en opgørelse over de fugle, jeg kunne have mulighed for at se resten af året, og der er 13 arter, jeg vurderer er sikre og knap 50 arter, som jeg ser som mulige eller med en lille chance for at se, så jeg vurderer, at jeg har en fin chance for at nå over 200 arter for andet år i træk.

sølvhejre
Silkehejre var en uventet, men velkommen årsart i år, som jeg endda har fået set af flere omgange (samme fugl).

Jagten på årsarter har dog ikke været lige så prioriteret som jagten på nye DK-arter. Her var mit mål for året, at jeg skulle have 17 nye DK-arter, da det ville få min total op på 250 arter i alt. Det er gået helt forrygende, da det første halvår har resulteret i 11 nye DK-arter. Ved årets start havde jeg 10 nye arter/artsgrupper, som jeg havde udset mig særligt for i år. Af disse 10 er det lykkedes mig at se 4: Lille Flagspætte, Vagtel, Bjerglærke og Enkeltbekkasin. Især Enkeltbekkasinen var en stor oplevelse og et kæmpe mål.

Enkeltbekkasinen ved Skejten var en af de helt store oplevelser i 2022 indtil videre.

Derudover dukker der jo også altid nogle uventede muligheder op, og i år har det været i form af Hvidhovedet Skarveand, Damklire og Rustand.

En stor flok Rustænder ved Bøtø Enge gav en pludselig og uventet mulighed for en ny DK-art. Flokken er så vidt jeg ved ikke blevet genfundet i Danmark efter de forlod området, imens vi var der.

Af de resterende 6 arter, jeg havde udset mig, vurderer jeg, at jeg stadig har chance for at se min første Sorte Stork, Kjove eller Alkefugl. Det ser især ud til, at jeg vil have en god chance for at se en Almindelig Kjove, hvis jeg lægger noget tid ved Gedser i midt eller slut august. Sort Stork kræver en del held, men jeg kunne være heldig at se en fugl i forbindelse med efterårstrækket ved Saksfjed-Hyllekrog. Alkefugle i form af især Alk og Lomvie vil der være chance for sidst på året ved Gedser Odde. Eventuelt skal jeg se, om jeg kan få en tur til Nordsjælland, hvor der også vil være god chance. De resterende fugle jeg havde udset mig i starten af året – Hærfugl, Vendehals og Thorshane – tror jeg der er meget lille chance for, at jeg får at se i år. Jeg mangler 6 nye DK-arter for at nå en total på 250 DK-arter, og her synes jeg især det kunne være sjovt at få minimeret mængden af “sorte fugle” (fugle, der skrives med sort i DOFbasen, og som dermed anses som almindelige) som jeg mangler. Jeg mangler pt. 11 sorte fugle: Vendehals, Stor Hornugle, Lapværling, Almindelig Kjove, Storkjove, Alk, Lomvie, Tejst, Fyrremejse, Indisk Gås og Mallemuk. En anden DK-art, som jeg tror, jeg har chance for resten af året er Plettet Rørvagtel som i øjeblikket høres ved Bøtø Nor.

Jeg har derudover også nogle arter, som ikke ville være nye DK-arter, men som jeg også meget gerne vil se i år. Broget Fluesnapper har jeg kigget en del efter i år uden held, da jeg rigtig gerne vil have et godt billede af den til bloggen. Sortterne har jeg ikke forsøgt mig så meget med i år, men jeg ville gerne se arten, som jeg heller ikke fik set sidste år. Stor Tornskade har jeg endnu ikke set i år, og jeg har ikke haft den på tæt hold, siden jeg investerede i mit nye objektiv. Jeg vil gerne have et rigtig godt billede af den. Og så håber jeg at kunne få nogle af de lidt mere usædvanlige rovfugle at se, enten over sommeren eller i forbindelse med efterårstrækket. Kongeørn, Aftenfalk, Steppehøg er alle tre fugle som jeg rigtig gerne ville se igen og måske endda få et godt billede af.

Jeg vil også lige kort runde Bolig Birding, hvor mit mål var at komme over de 61 arter jeg nåede i løbet af det første halvår i 2021. Det lykkedes lige akkurat ikke, da det blev til 60 arter. Jeg bed især mærke i, at jeg manglede nogle arter, der plejer at være meget almindelig i min have: Skovspurv, Sortmejse, Natugle og Kernebider.

Lige nu er der lidt stille fuglemæssigt og jeg har ikke lige nogle ture i støbeskeen i den nærmeste tid. Jeg ville gerne til Bøtø og lytte efter Plettet Rørvagtel, men det ser desværre ikke ud til, at vejrforholdene bliver så gode til den disciplin de næste par dage.

Derudover starter efterårstrækket af vadefugle snart, og der håber jeg virkelig, at jeg kan finde tid til nogle ture til Kalløgrå, Fladet, Majbølle Nor og Bøtø. I sensommeren vil jeg som nævnt, prøve at få nogle efterårstrækture til Gedser Odde og Saksfjed-Hyllekrog. Jeg plejer altid at få et par ture til sidstnævnte, og det plejer næsten altid at give nogle gode fugle. Senere på efteråret kunne jeg især godt tænke mig at få kratlusket efter nogle spændende trækfugle. Især Møn kunne være spændende, men også områderne omkring Bøtø og Gedser er interessante. Og sidst på året skal jeg igen have nogle ture til Gedser Odde. Det har gjort nogle år i træk, og det har givet mig en masse gode oplevelser, som jeg gerne vil følge op på.

Nu står en dejlig sommer dog for døren, og den skal nydes i fulde drag – både med og uden kikkert.