Onsdag d. 8. juni var det egentlig ikke meningen, at jeg skulle på tur. Men henad aftenen tikkede der pludselig en Bird Alarm ind fra min ven Simon, som havde fundet en odinshane i sommerdragt ved Bøtø Enge.

Jeg har set odinshane en del gange før, men aldrig i sommerdragt, så den ville jeg rigtig gerne se. Det kom dog lidt an på, hvordan putningen gik, men kl. 20.30 sov den lille sødt, og så var jeg ellers afsted.

Jeg ankom til Bøtø en halv time efter, og forholdsvis hurtigt fandt jeg den fine lille vadefugl, som i vanlig tro svømmede rundt i små cirkler og fouragerede. Årsart #166 og første gang, jeg ser odinshane i sommerdragt. Fuglen lå et stykke ude, men kunne ses fint i teleskopet, hvor jeg tydeligt kunne se det røde parti ved halsen. Jeg fik også taget lidt billeder, men på den afstand bliver billeder af så lille en fugl aldrig rigtig gode.

Odinshane i sommerdragt.

På stedet var der også stadig nilgås – så vidt jeg kan forstå, har de ynglet der. Derudover fandt jeg en kærsanger, der sad og sang i en hybenrose. Jeg har ikke voldsomt meget erfaring med arten og skulle lige spore mig ind på den, og der hjalp min nye fugle app Merlin Bird ID til artsbestemmelsen ud fra sangen. Den virker rimelig fornuftig. Kærsanger var årsart #167.

Nilgås ved Bøtø Enge.

Jeg havde fået blod på tanden og kørte videre til Bøtø Nor for at se, om jeg kunne få andre grønne arter (grønne arter i DOF-basen er fåtallige fugle) end odinshanen.

Her mødte jeg Simon, som har sommerhus lige ved sydtårnet, og som gik med mig ud ved tårnet. Her kunne vi se silkehejren, som har været på stedet i noget tid. Endnu en grøn art. Fuglen stod sammen med en sølvhejre, og det var sjovt at se, hvor stor størrelsesforskel, der faktisk er på de to.

Sølvhejre (venstre) og silkehejre. Størrelsesforskellen er tydelig.

Vi stod og lyttede efter den drosselrørsanger, som ligeledes har været på stedet noget tid, og pludselig kunne vi begge lige akkurat høre dens karakteristiske skratten fra det sydvestlige hjørne af rørskoven. Årsart #168 og tredje grønne art denne aften. Der er ligeledes blevet hørt græshoppesanger ved Bøtø, og den ville jeg gerne have på årsartslisten. Jeg kørte derfor lidt op ad grusvejen, der går ned til tårnet og stillede mig ud og lyttede med begge hænder bag ørerne. Efter lidt tid kom den karakteristiske sang fra græshoppesangeren, som sad et godt stykke inde på engen i et større buskads. Årsart #169. Både drosselrørsanger og græshoppesanger har jeg kun hørt en enkelt gang før nogensinde, så det var super godt.

Aftenstemning ved Bøtø Nor.

Det gik jo ganske godt, og jeg skrev derfor til min ven Jens, at jeg ville køre fra Bøtø nu, men at han godt lige måtte give besked, hvis han kunne høre vagtel ved sit hus. Jens havde nemlig hørt vagtel tidligere på ugen.

På vej hjemad holdt jeg lige ind ved rundkørslen mod Idestrup, hvor Jens bor, for at se om han havde skrevet, og sørme om ikke han havde hørt to vagtler synge! Bilen blev smidt mod Idestrup, hvor Jens stod og tog imod mig i mørket. Han kunne fortælle, at fuglene sang fra en ærtemark, og vi stillede os og lyttede koncentreret. Vejrforholdene var desværre ikke de bedste med lidt for meget blæst, og efter noget tid smuttede Jens tilbage til sit hus. Jeg blev stædigt stående, og pludselig kunne jeg svagt høre den meget karakteristiske sang fra en vagtel (omkring kl. 23). Der var ingen tvivl. Så lykkedes det endelig – DK-art #241 og årsart #170. Tak til Jens 😊

Jeg kunne derefter glad køre hjemad efter en kort men meget produktiv tur.