Den sidste måneds tid har budt på en del forskellige ture, og det har heldigvis også givet pote med bl.a. et par nye rigtig gode Falster-arter.
D. 17. marts tog jeg med min kollega Claus til Karise for at se, om vi kunne få set Middelhavssølvmåge. Der havde siden årsskiftet været meldt forskellige fugle ud fra en pløjemark, og da vi begge mangler den som DK-art ville vi gøre forsøget. Mågerne er svære at se forskel på, så vi havde gjort vores bedste for at læse op på kendetegnene. Vi fandt en del måger på marken, og selvom vi måtte kæmpe med en del varmeflimmer, syntes vi, at vi fandt nogle gode kandidater til Middelhavssølvmåger, hvor især én virkede rigtig lovende. Vi fik taget en del video og billeder af fuglene, men vurderingen fra en måge-kyndig efterfølgende var desværre, at der “kun” var tale om en Sølvmåge (tak for hjælpen, Anders 👍).
D. 18. marts fandt dygtige Simon Vikstrøm, som især huserer omkring Bøtø, en Lille Flagspætte omkring Gedesby. Det var en hun, og i bemærkningen til observationen skrev Simon, at der var tale om en velegnet ynglelokalitet. Jeg gad godt have Lille Flagspætte som Falster-art, så da jeg ti dage senere, d. 28. marts, havde mulighed for at birde lidt inden arbejde og forholdene så fine ud, valgte jeg at køre til stedet omkring Gedesby. Det viste sig at være et ret spændende område i kanten af et sommerhuskvarter, hvor en trampesti førte igennem en blandet og fugtig skov med masser af væltede træer. Super lækkert spætte-habitat. Jeg nåede lidt ind i området, da jeg pludselig hørte en trommen, som godt kunne være fra en Lille Flagspætte. Jeg bevægede mig ind i krattet, og efter lidt tid fandt jeg fuglen, som sad et stykke oppe og trommede ivrigt på en gren. Med dens røde isse kunne jeg konstatere, at der var tale om en han, og det forstærkede derfor teorien om, at der må være tale om et ynglepar. Super fedt, og Falster-art #227.
Jeg fik lidt billeder af fuglen (som dog ikke kunne måle sig med de billeder jeg fik af arten på Lolland tidligere på året), og da jeg havde optageudstyret på, fik jeg også nogle fine optagelser af dens trommen.

Med den hurtige succes, havde jeg tid til at prøve andre eventyr, og da Benjamin Lisse havde meldt en Islom ud fra Bøtø aftenen før, var det oplagt at prøve lykken med den også. Jeg kørte derfor til kysten ved Bøtø og nåede at scanne vandet i en times tid. Jeg fandt en del Rødstrubede Lommer, men Islommen kunne jeg desværre ikke finde, og den blev heller ikke genfundet efterfølgende.
D. 31. marts var Simon igen på spil, da han gjorde et vildt fund af en Fuglekongesanger i sommerhusområdet ved Bøtø. Der var tale om det kun 15. fund på Falster nogensinde (Lolland har endnu sin første til gode!), og et forårsfund er yderst sjældent i Danmark. Til at starte med, virkede det til, at fuglen forsvandt samme dag, men d. 4. april kunne Simon melde ud, at fuglen var fundet igen. Jeg valgte at flexe ud og køre efter den sammen med min kollega Claus (det ville være ny DK-art for ham), men desværre lykkedes det os ikke at se fuglen. Det lykkedes dog for Claus dagen efter, og fuglen fortsatte heldigvis med at blive meldt ud. Jeg gjorde derfor et forsøg igen om morgenen inden arbejde d. 8. april på trods af en rimelig ringe nattesøvn, da Maja døjede med skoldkopper. Jeg ankom til Bøtø kl. 6.20 og bevægede mig op og ned ad Tjærenellikevej, som fuglen var set ved dagen før. Fuglekoret var heftigt, og jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg ville kunne pille sangen fra en Fuglekongesanger ud. Da en håndværkerbil parkerede kl. 7 og hev en radio ud på en byggegrund i nærheden, begyndte jeg at tænke, at det nok heller ikke skulle lykkes denne dag. Jeg bevægede mig væk fra støjen, og kort efter fangede mine øjne en mindre fugl i toppen af nogle fyrretræer på omkring 4 meters højde. Kikkerten kom til øjnene, og jeg kunne med det samme konstatere, at jeg kiggede på Fuglekongesangeren: Der var to lyse vingebånd, kraftig lys øjenbrynsstribe og lys issestribe. Fuglen forsvandt hurtigt op i nogle højere træer, og begyndte derefter at synge lystigt med sin sang, som jeg synes lyder ret meget henad Løvsanger.
Det var min Falster-art #228 og faktisk også ny DOF Storstrøm-art (#254). I fuglekredse taler man om, at man sutter på andres bolsjer, når man twitcher fugle, som andre har fundet. Man må sige, at Simon serverer nogle gode bolsjer for tiden! Det var også Simon, der fandt Mellemflagspætten på Falster sidste år.
Jeg fik desværre ikke billeder af fuglen. Efter knap 3 minutters sang forsvandt den, og så kunne jeg tage glad på arbejde.
Haven har også leveret fint, og jeg har bl.a. endelig fået Sølvhejre som matrikel-art (den var længe ventet). En Skovsneppe lettede også fra en busk i haven, da jeg sad og arbejdede hjemme i dag. Det var min 4. obs af i alt 7 individer af arten fra Sundby. Til dato stadig de eneste obs af arten på lokaliteten. Jeg har også fået opdateret min matrikelliste, da jeg fik et tip om, at man kunne bruge kommune-listerne på netfugl til det. Jeg har før registreret dem i et excel-ark, men det gør åbenbart, at man glemmer nogle arter, for det viste sig, at jeg faktisk havde 84 matrikel-arter i stedet for de knap 80 jeg troede! De klassiske forårsarter har også meldt deres ankomst, og jeg har noteret, at både Gransanger og Munk er ankommet til haven ca. på samme tid som de plejer (Gransanger endda på præcis samme dato som sidste år). På det seneste har jeg desuden set par af både Jernspurv, Halemejse og Kernebider i haven. Det er hyggeligt!
Jeg er også startet op på årets fugleovervågning på arbejdet, hvor jeg til at starte med har skulle registrere Rørdrum og Trane i udvalgte områder på Lolland. Det har været super fedt at komme afsted og har allerede budt på et hav af smukke scenerier, da overvågningen fordrer, at jeg skal afsted i de tidlige morgentimer og sene aftentimer. Udover de to nævnte arter, er jeg blevet forkælet med fine bonusarter i form af Isfugl ved Hejrede Sø og spillende Skovsneppe i Søholt Storskov. Fugleovervågningen kommer til at fortsætte på fuld drøn i april, maj og juni, og jeg vil afslutte dette indlæg med et lille galleri af de skønne stemninger, jeg indtil nu har fået lov at være en del af.




Bo Madsen
Dejlig site, fandt den sidste år da jeg søgte på lyslokning. Er dog mest til fugle, så jeg læser med interesse dine artikler
Lasse Birch Højrup
Dejligt at høre Bo. Tusind tak for de pæne ord 😊