- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

skumring

Sene nætter, tidlige morgener

I øjeblikket er det ikke søvnen, der har højest prioritet.

De vejrforhold vi har lige nu byder på smukke scenerier i døgnets yderpunkter, og samtidig er det også her, mange arter bedst kan findes. Sidst men ikke mindst, kan solen hurtigt give varmeflimmer, hvilket kan besværliggøre en del fuglekiggeri. Jeg har derfor haft en håndfuld ture i døgnets tidlige og sene timer.

Mandag d. 5. juni var det fars dag, og det skulle fejres med en tidlig morgentur. Jeg stillede derfor uret til kl. 4 og kørte mod Bøtø i håbet om at kunne finde Gulirisk, da der har været en del observationer af Gulirisk i
både Bøtø og Gedser på det seneste. Jeg havde fået et tip til et område, jeg skulle starte i, så jeg kørte til Søndre Strandvej i Bøtø, hvor jeg parkerede bilen, og gik derefter rundt i området mod syd. Rimelig hurtigt fandt jeg en Rødtoppet Fuglekonge ved Violvej, og der var generelt godt gang i fuglekoret – bare ikke nogen Gulirisk. Jeg gik rundt i 3 kvarter, og besluttede mig derefter for at køre videre og vende tilbage igen senere.

Jeg kørte til Sydtårnet i Bøtø, men en tung tåge lå over landskabet, så jeg kørte videre til Kroghage ved Gedser. Her gik jeg en fin tur i området, men fandt ikke noget nævneværdigt. Derefter gik turen til området omkring Naturskolen i Gedser, hvor der også jævnligt er blevet hørt Gulirisk. Det lykkedes dog heller ikke at finde én her, og jeg kørte derfor til Bøtø Enge for at kigge lidt vadefugle. Tørken var også tydelig her, da der ikke var meget vand tilbage, men jeg kunne dog konstatere, at Klyderne havde fået unger på vingerne, som gik og fouragerede lystigt i det lave vand. Jeg kørte derefter tilbage til Sydtårnet, hvor tågen nu var lettet. Her fandt jeg 3 fine han-Atlingænder samt 4 Skægmejser. Da jeg syntes, jeg havde kigget
området igennem, vendte jeg tilbage til området omkring Violvej, og gik endnu en god tur. Her fandt jeg yderligere 2 Rødtoppede Fuglekonger. Altid en fed fugl at se.

Syngende Rødtop

Kl. 9 var jeg tilbage ved bilen og kørte hjem til tøserne, kaffe, ristede boller og fars dags gaver 😊.

Dagen efter (d. 6. juni) blev jeg pludselig spurgt, om jeg havde mulighed for at tage på natlyt efter Engsnarre ved Holmegårs Mose. Det er ligeledes en art, der overvåges af Miljøstyrelsen i år. Det var jeg frisk på, men min kollega og jeg måtte lige ind på xeno-canto og høre hvordan en Engsnarre-hun lød. Der var nemlig meldt en enkelt syngende Engsnarre-hun ud fra Holmegårds Mose natten før. Sangen kan høres her.

Jeg ankom til Rødebro ved Holmegårds Mose kl. 21.30, hvilket var en smule tidligt på aftenen. Jeg stod derfor og nød aftenkaffen, imens en Bomlærke og Kærsanger sang dagen på hæld. En Rørhøg-han kom svævende over engen, og da solen var gået ned kom en Trane flyvende over området. Ved 22-tiden begyndte en Græshoppesanger at synge ude fra engen. Det var årsart #206.

Rødebro, hvor der desværre er en del trafik, selv sent om aftenen.

Efter en times tid på stedet kørte jeg videre til Gødstrup Engsø, med planer om at vende tilbage til Rødebro senere. Ved Gødstrup Engsø gik jeg langs en grusvej, hvor jeg to gange havde en syngende Græshoppesanger i vegetationen få meter fra mig. Derudover var der godt gang i Nattergalene og to Skovsnepper kom flyvende sammen på den smukke og stadigt lyse aftenhimmel. Det var magisk!

Magisk stemning ved Gødstrup Engsø.

Efter en times tid var jeg tilbage ved Rødebro og her var Engsnarre-hunnen begyndt at synge (årsart#207). Det var sjovt at høre den anderledes sang, som dog er ligeså vedvarende som hannens.

Jeg kørte derefter videre til tre andre steder, og fandt yderligere 3 Græshoppesangere, inden jeg kørte hjem og lå under dynen kl. 2. Det var en lidt hård arbejdsdag dagen efter 🥱.

Det skulle dog ikke forhindre mig i at stille vækkeuret til kl. 4 d. 8. juni. Vejret så endnu engang godt ud, og jeg kørte derfor først til området omkring Flintinge Å’s udløb for at lytte efter spændende arter. En tyk dyne af tåge lå over landskabet. Der var vildt gang i de almindelige rørskovssangere, men intet usædvanligt.

Morgenstemning ved Flintinge Å.
Tågen lå tungt over landskabet denne morgen.

Jeg kørte derfor videre til Frejlev Skov, hvor jeg håbede på Pirol eller en spændende Fluesnapper. Skoven var desværre ikke så spændende og bød kun på almindelige skovarter.

Udkanten af Frejlev Skov.

Efter en times gåtur kørte jeg derfor det lille stykke videre til Roden Skov, hvor jeg også gik mig en fin tur. Her var der lidt mere at berette om, da jeg fandt 2 Korttåede Træløbere samt en Grå Fluesnapper. Generelt havde jeg en bedre følelse af, at der kunne dukke noget spændende op der.

Roden Skov har nogle fine partier med ældre træer, hvor der godt kunne gemme sig noget spændende.

Til sidst kørte jeg til Flinthorne Odde, hvor jeg lige skulle tjekke op på, om der var kommet nogle ynglende Terner. Det var der desværre ikke, men også her bød morgenen på et smukt sceneri.

Smukt sceneri ved Flinthorne Odde.

Efter de ture kunne jeg mærke, at jeg lige skulle have en pause fra udskejelserne – jeg var ved at føle mig lidt træt, så weekenden blev brugt på blandt andet at få lidt mere søvn, så jeg igen er klar til snart at tage afsted 😊

Forrige indlæg

Arbejdsdage med gode fugle

Næste indlæg

Den sidste halvdel af juni

  1. Rikke

    Spændende læsning som altid 😊 Jeg glæder mig altid over at læse dine indlæg,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén