- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

dueurtsværmer

Natsommerfugle

Natsommerfugle, eller natsværmere som de kaldes i daglig tale, er ikke noget jeg ved specielt meget om. Interessen for dem har dog været øget, og dette indlæg kommer til kun at handle om natsommerfugle, og de erfaringer jeg har gjort mig indtil videre.

De seneste år har jeg haft en stigende interesse for dagsommerfuglene, og da jeg skiftede job sidste år og fik en kollega, der har rimelig godt styr på natsommerfuglene, fik jeg pludselig øjnene op for dem også.

Det resulterede i, at jeg forsøgte mig med lidt lys- og sukkerlokning i haven i august og september sidste år, og det gav et indblik i den fascinerende verden, der flyver rundt derude, når alt er mørkt. Den helt store oplevelse var Rødt Ordensbånd, som jeg to gange havde på bomuldsstrimlerne dyppet i rødvin og sukker. En stor og smuk natsommerfugl med et vingefang op til 8 cm.

Succes med sukkerlokning – Rødt Ordensbånd.

Lyslokningen fik jeg ikke rigtig knækket, og det handlede i høj grad om, at jeg ikke havde den rigtige pære til det. Natsværmerne lokkes nemlig af lys i særlige bølgelængder – især det ultraviolette lys. For en lille måned siden fik jeg lånt en egnet pære af min kollega, og gik i gang med at lyslokke lidt derhjemme. Det foregik op ad husmuren med hvide lagener og æggebakker, hvor natsværmerne kunne sætte sig til rette og nemt kunne ses. Det gav hurtigt succes med masser af arter, og bl.a. en meget smuk og stor Dueurtsværmer.

Dueurtsværmer lokket til lys.

Det var lige, hvad jeg havde håbet på, og nu var jeg hooked. Jeg begyndte derfor at søge mere viden om natsværmer-lokning og fandt frem til denne pære, som skulle være ideel til lyslokning. Den fik jeg bestilt og samtidig gik jeg i gang med at bygge en lysfælde, så lyset kunne køre hele natten, og jeg så kunne nøjes med at stå op morgenen og tjekke hvad, der var gået i fælden. En lysfælde består udover lyset af en tragt, der leder natsværmerne ned i en spand, hvor der står æggebakker, som de så kan sidde på, indtil fælden tømmes. Der er forholdsvis få guides til bygning af lysfælder på nettet, så herunder kommer en hurtig gennemgang af min.

Som tragt bruger jeg en lampeskærm fra Ikea.
En stor murerbalje fyldes med æggebakker.
En plade med hul til tragten lægges på. Jeg har beklædt pladen med plast, så den kan tåle fugt.
Tragten sættes i og fælden er klar.
Fælden in action. Æggebakkerne rundt om fælden er fordi jeg denne aften også var ude at kigge indtil midnat, hvor der godt kunne sidde dyr rundt omkring fælden. Kommer man først når det er blevet lyst, er de fleste af de dyr, der ikke er gået i fælden, fløjet igen.

Jeg har haft fælden oppe en håndfuld gange, når tiden og forholdene har været til det. Lyslokning er særlig godt, når det er skyet (da man ellers konkurrerer mod månen om at tiltrække natsværmerne), tørt og ikke for blæsende. Jeg justerer stadig løbende på den for at få den til at fungere optimalt, men den fanger masser af dyr, og det er super spændende at løfte låget om morgenen, og se hvad der er gået i den. Jeg artsbestemmer ved hjælp af appen iNaturalist, hvor jeg også kan markere, hvor dyrene er fundet, så jeg kan se, hvor mange arter, jeg har fundet på min matrikel. Den sidste måneds tid er jeg gået i gang med at se, hvor mange arter, jeg kan samle på matriklen, og sammen med de knap 80 fugle og pattedyr, som jeg gennem tiden har registreret, er jeg nu på over 200 arter i alt (planter, dyr, svampe osv.) Målet er at komme over de 500.

Udover natsværmere tiltrækker lyset også biller (fx vandkalve), tæger og andre insekter. Herunder kommer et lille udpluk af nogle af de flotte natsværmere, der indtil videre er blevet lokket af lyset.

Birkeporcelænsspinder. Tydeligt at se, at den lever på birk.
Broget Havemåler.
Skråbåndet Spidsmåler.
Grøn Birkemåler.
Poppelsværmer. Én af de rigtig sjove og store!
Dueurtsværmer i dagslys. Sindssygt smuk.
Nonne.
Perlemorhalvmøl.

Som det fremgår har mange af natsværmerne også nogle helt fantastiske navne, hvilket bare er en ekstra bonus.

Nogle aftener har jeg også hængt snore med sukkerlokning op. Sukkerlokningen består af lige dele billig rødvin og sukker. Her har jeg lagt 1 meter lange sisalsnore (fra Harald Nyborg) til at trække, og så hænger jeg dem op rundt omkring i haven. Det tiltrækker især de mange forskellige natsværmere af den slags, der kaldes ugler. Det giver nogle andre arter end lyset, og jeg var især imponeret over Mældeuglen, som jeg syntes var vildt smuk med sine flotte smaragdgrønne farver.

Mældeugle.

Et lille tip til sukkerlokningen, som jeg fik af en bekendt, er at have snorene liggende i en spand med huller, som så ligger i en større spand, med rødvinsblandingen. Så kan man tage den lille spand op, når snorene skal hænges op, og det begrænser i høj grad, hvor klistrede fingre man ender med at have bagefter.

Klar til sukkerlokning.

Det var det jeg havde at skrive om natsommerfugle for denne gang. For de interesserede har jeg lavet nye tags på bloggen, så man har mulighed for at finde de indlæg, der handler om sommerfugle: Dagsommerfugle, Natsommerfugle og Sommerfugle.

Jeg vil fortsætte med lys- og sukkerlokningen de næste måneder og håber på at få nogle af de store og smukke natsommerfugle som Aftenpåfugleøje, Brun Bjørnespinder, Blåt Ordensbånd og Lindesværmer. Der vil komme flere indlæg, når jeg har fået flere erfaringer.

Det er også blevet til lidt fugleture og nye årsarter. Det skriver jeg mere om i næste indlæg.

Forrige indlæg

Thüringen

Næste indlæg

Lidt fugle er det blevet til

 1. Jens Brandt

  Wow!

 2. Jakob Futtrup

  Hej Lasse
  Tak for en rigtig god beskrivelse af dit setup med lysfælden. Jeg har selv gået og lagt lagen ud under en lyskilde uden dog rigtig at få hul på bylden med at få lokket det helt store og interessante til. Det meste var nok fløjet, inden jeg fik fat på det.
  Under søgning efter andre løsninger fandt jeg din blog, og med stor inspiration derfra har jeg nu noget, der virkelig virker.
  Tak for det.
  Mvh Jakob

  • Hej Jakob

   Fedt at høre, at du kunne finde inspiration, og at det har virket 😊 Og tak for, at du lige giver din feedback her.

   God fornøjelse med sværmerne 👍

   Mvh. Lasse

 3. christian

  virkelig god artikel, tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén