- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

stevns fyr

Kratlusk ved Stevns

Weekenden d. 7.-9. oktober havde jeg aftalt en hyggetur med min bror. Vi skulle have lejr ved en sø nær Køge, og aftalen var, at jeg tog ud og kiggede fugle i de lyse timer lørdag, imens han fiskede.

Jeg fik skrevet rundt til et par fuglevenner for at høre, hvor de ville anbefale, at jeg skulle bruge tiden, og svaret var entydigt: Kratlusk ved Stevns Klint. Især Stevns Fyr blev udpeget som et hotspot for spændende småfugle på denne tid. Jeg har aldrig dyrket kratlusk-disciplinen så meget, og da slet ikke på denne årstid, så jeg glædede mig hele ugen til at komme ud og få nogle erfaringer. Jeg håbede især på, at det måske kunne lykkedes mig at finde Hvidbrynet Løvsanger eller Fuglekongesanger. Førstnævnte var begyndt at blive fundet rundt omkring i det østlige Danmark og sidstnævnte var godt på vej med mange fund i Sverige.

Jeg mødtes med min bror ved søen fredag aften, og vi havde en hyggelig aften med masser af lejrhygge, før vi lagde os i soveposerne sidst på aftenen.

Mit vækkeur ringede kl. 5.45 og inden længe sad jeg i bilen på vej mod Stevns. Jeg parkerede ved Stevns Fyr omkring kl. 7, hvor det stadig var lidt mørkt og småregnede lidt.

Klar til kratlusk.

Jeg havde aldrig været på lokaliteten før, så det var bare om at komme i gang. Der var masser af lovende krat, og jeg startede i den del af området, der ligger nord for fyret. Her var nogle pladser omkranset af høje volde, hvorpå der var en del fine buskadser. Der virkede til at være godt med småfugleliv, og jeg fandt hurtigt de første Gransangere og Fuglekonger. Det tegnede lovende. Jeg var blevet anbefalet at prøve med afspilning af mob gang rundt omkring. Mob gang er kort fortalt en optagelse af forskellige småfugle, der advarer mod en fare. Den kan man så afspille rundt omkring for at lokke de nysgerrige småfugle lidt tættere på og ud af de tætte krat . Og endnu vigtigere måske: Til at sidde stille et øjeblik, så man kan nå at få kikkerten på dem. Et eksempel på den, jeg har hentet til telefonen, findes her.

Jeg bevægede mig stille rundt og prøvede med nogle minutters afspilning af mob gang forskellige steder. Det virkede rimelig effektivt, og jeg følte, at jeg fik set de fugle, der var i krattene, ved de steder jeg var.

Efter at have gennemsøgt det nordlige område begyndte jeg at gennemgå det sydlige område. Området ved Stevns Fyr består af en del forskellige krat, som især omkranser de tidligere militære volde og anlæg. Nogle steder var der rimelig fugletomt, og andre steder var der virkelig meget liv. Jeg prøvede at gennemgå området rimelig systematisk, imens jeg hele tiden gik og lyttede efter spændende kald.

Omkring kl. 9 var jeg nået til en halvstor græsplæne midt i området, som var omkranset af buske. Det ene hjørne syntes jeg så ret spændende ud, så selvom der ikke rigtig var noget liv, prøvede jeg lige at afspille lidt mob gang. Der gik ikke længe før en Rødtoppet Fuglekonge pludselig kom til syne, og skulle se, hvad det var for noget postyr. Dagens første gode fugl og altid en dejlig fugl at få i kikkerten. Den lille vimse fugl var dog svær at få et ordentligt billede af, men jeg brugte heller ikke så lang tid, da jeg gerne ville videre og prøve at finde noget endnu mere sjældent.

Uskarpt billede af Rødtoppet Fuglekonge (i baggrunden, midt i billedet).

Jeg fortsatte med at lede området igennem og kom igennem det meste af området af to omgange – desværre uden at finde flere bemærkelsesværdige fugle. Klokken var 10, og jeg tænkte, at det var tid til at komme videre, så jeg kørte lidt nordpå til Mandehoved. Det er en fin træklokalitet, som dog også har nogle fine krat. Jeg fik gennemgået dem, der var, uden at finde så meget, og så gik turen endnu engang videre.

Jeg kørte til Holtug Kridtbrud, som dog ikke var så spændende. Der var mange mennesker og ikke så mange krat. Jeg var derfor hurtigt videre til Bøgeskov Havn, hvor der ugen forinden var set op til 6 Skærpibere. Jeg gennemgik havnen og området omkring, men havde desværre heller ikke noget held der. Så gik turen til Boesdal Kalkbrud, som ved ankomsten virkede mere lovende. Der var en del fine krat, og et større område, hvor der ikke var så mange mennesker. Jeg fik gået en god tur i området, men der virkede desværre rimelig fugletomt. En enkelt overflyvende Dværgfalk var dog en udmærket trøst.

Boesdal Kalkbrud.

Derfra gik turen videre til Højerup, hvor jeg parkerede ved Højerup Kirke. Jeg startede med at gå ad trampestien mod syd og tjekke de krat, der var der, før jeg vendte om og gik nord for kirken, hvor der er et område med træer og buske. Her fandt jeg en lovende lysning med bl.a. nogle enkeltstående taks, som virkede spændende. En omgang mob gang fik lokket lidt Fuglekonger, Gransangere og mejser til, men desværre intet mere usædvanligt.

Det var ved at være sidst på eftermiddagen, og jeg var ved at være træt mentalt og af de mange kilometers kratluskeri, så jeg besluttede mig for at køre tilbage til Stevns Fyr og give den det sidste krudt.

Tilbage ved Stevns Fyr – var der mon guld i vente?

Jeg fik gennemgået hele området en gang mere, men der var bemærkelsesværdigt få fugle. Jeg måtte derfor kalde det en dag, hvor dagens bedste fugl blev en Rødtoppet Fuglekonge. Det var super sjovt at prøve at kratluske en hel dag ved Stevns, og jeg har fået masser af gode erfaringer jeg kan tage med videre: Mob gang virkede super effektivt og kan virkelig anbefales. Der var klart flest fugle fra morgenstunden af, så det virker til at være vigtigt at være klar fra solopgang. Og så var det super godt at få set så mange lokaliteter på Stevns. Det er et godt kendskab at have til fremtidige oplevelser. Det er altid nemmere, når man ved, hvor man skal parkere og hvordan forholdene på stedet er.

Og som en lille afslutning på dette indlæg, så er der ingen tvivl om, at jeg var på det rigtige sted, på næsten det rigtige tidspunkt. Blot 4 dage senere blev der fundet en Fuglekongesanger ved Stevns Fyr. Den blev bl.a. set på præcis det sted, hvor jeg fandt den rødtoppede.

Forrige indlæg

Årsart nr. 200 – igen i år!

Næste indlæg

Vådt, men godt på Skejten

  1. Birgitte Andreasen

    Tak for de meget smukke og stemningsfulde fotos 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén