Søndag morgen (d. 18. september) stod jeg ved Gedser Odde omkring kl. 6.30. Der var blevet set 4 Små Kjover og 2 Almindelige Kjover dagen før, så missionen var klar: Jeg skulle have min første kjove at se!
Der kom et par andre fuglekiggere samtidig med mig, og der stod også allerede en håndfuld på Odden, så vi var i alt 8, der kunne byde den nye dag velkommen og holde øje med både fugle over land og vand.
Efter en halv times tid blev der råbt “kjove” fra en fyr, der sad lidt til venstre for os andre. Der var tale om en Almindelig Kjove, som jeg forgæves prøvede at finde, men fuglen var ret langt ude, og det lykkedes mig aldrig at finde den i teleskopet. Øv! Første chance misset – men godt tegn med en kjove så tidligt. Omkring en halv time senere blev der endnu engang fundet en kjove, og denne gang fandt jeg den rimelig hurtigt og kunne følge den i noget tid i teleskopet. Fuglen har nok været omkring 1 km ude. Der var i følge de andre tale om endnu en Almindelig Kjove, og jeg sørgede for at suge fuglens indtryk til mig: Flyvemåden, størrelsen, proportionerne osv. Der var tale om en ret mørk fugl. Jeg fik set fuglen rimelig fint, men ville gerne lige se endnu én og lidt bedre, før jeg ville godkende at kunne krydse den som ny art.
Det lykkedes heldigvis omkring kl. 8, da to kjover – en Lille Kjove og en Almindelig Kjove – kom flyvende sammen noget tættere på end de forrige fugle. Jeg fik endnu engang fulgt fuglene længe med teleskopet og kunne konstatere, at den Lille Kjove var en smule mindre end den Almindelige Kjove og betydeligt lysere på undersiden. Så var der pludselig to nye DK-arter til mig – #248 og #249! Årsmålet om at nå min DK-art #250 inden året er omme, er pludselig meget realistisk! Og fuglene var selvfølgelig også nye årsarter – #193 og #194. I dag koncentrerede jeg mig om at få set kjoverne godt og længe i teleskopet, og jeg fik derfor ikke billeder af nogle af fuglene. Det lykkedes mig at få set yderligere to Almindelige Kjover i løbet af dagen. Den ene jagede endda en Splitterne, og det var fedt at se den adfærd samt at kunne sammenligne kjovens størrelse med en fugl jeg i forvejen kender godt.
Det var dog ikke kun over havet, der var godt gang i trækket. Omkring kl. 8.30 kom to rovfugle pludseligt trækkende i det fjerne. Vi konstaterede, at der var tale om 2 Sorte Glenter, og fuglene valgte at cirkle tættere og tættere på os, indtil de til sidst var lige over hovedet på os. Virkelig fedt. Desværre var lyset endnu ikke specielt godt, og det blev derfor kun til silhuet-billeder af de to fugle. Lidt ærgerligt!
Det var én af de dage, hvor der hele tiden var et eller andet at se på – enten over havet eller over land. Vi havde en Sølvhejre og en Fiskehejre, som kom trækkende sammen forbi os. Et sjovt og anderledes syn.
Pludselig kom en Dobbeltbekkasin flyvende ude fra kysten og passerede lige forbi os på tæt afstand. En lidt uventet og spontan oplevelse, og jeg synes, jeg fik nogle ret gode billeder af den fine fugl.
Og jeg fik også et par forventede årsarter, da der både kom Knortegås (årsart #195) og Rødstrubet Lom (årsart #196) trækkende forbi.
Der var derudover masser af Spurvehøge i området, og vi havde også lidt Tårnfalke, Rørhøge, Musvåger, Hvepsevåger og en enkelt Rød Glente. Der kom endda yderligere 3 Sorte Glenter i bogen senere på dagen, som dog holdt sig et stykke væk fra os, og hovedsageligt svævede rundt over fuglestationen. Fem Sorte Glenter på én dag! Jeg havde i alt set 4 i hele mit liv før denne tur. Samtidig kom der også jævnligt nogle store flokke Traner trækkende forbi.
Sidst på formiddagen besluttede en af de andre fuglekiggere Benjamin sig for at prøve at finde en Kaspisk Måge iblandt de rastende måger, der lå ude foran Odden. Efter lidt tid lykkedes det, og jeg kunne derfor notere årsart #197. Kun anden gang jeg ser Kaspisk Måge i mit liv. Jeg synes stadig det er en svær måge, som jeg helst gerne vil have en godkendelse af, før jeg noterer den i bogen.
Trækket døde stille og roligt ud omkring middag, og kl. 12.30 forlod jeg Odden og kørte lige forbi Bøtø Nor på vejen hjem. Her rastede der lidt Sølvhejrer, lidt vadefugle og en del ænder, men der var intet usædvanligt og jeg kørte derfor hjem efter en tur, hvor det endelig lykkedes at få set mine første kjover 😊
Niels Kristian Bech Jensen
Hej Lasse.
Jeg faldt over din blog for et par dage siden, da jeg søgte på “boligbirding”. Siden har jeg læst en del af dine indlæg. Meget inspirerende. Især ideen med at sætte sig et mål for året tiltaler mig. Det skal jeg prøve i 2023.
Jeg glæder mig til at læse mere fra dit tastatur.
Venlig hilsen Niels Kristian
Lasse Birch Højrup
Hej Niels Kristian
Dejligt at du har fundet vej til bloggen og smider en kommentar – det sætter jeg pris på 😊. Og endnu mere dejligt, at jeg har kunne inspirere! Lad mig gerne vide, hvad målet for 2023 bliver.
Alt det bedste.
Mvh. Lasse
Niels Kristian Bech Jensen
Hej Lasse.
Mit mål bliver nok mindst 50 matrikelårsarter (boligbirding) og mindst 200 danske årsarter, heraf mindst 175 i DOF Østjyllands område.
Venlig hilsen
Niels Kristian Bech Jensen
Lasse Birch Højrup
Held og lykke med det 😊
Jens Brandt
Endnu en fin beretning Lasse :o)
Lasse Birch Højrup
Tak Jens 😊