- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

Jernspurv

I gang med 2022

2022 er for mit vedkommende startet meget stille og roligt, men de seneste dage er der da kommet lidt at skrive om.

Årets første fugl kom dog allerede, da året kun var 14 minutter gammel: Jeg stod og nød fyrværkeriet sammen med min far, et glas rom og en cigar, da en skræmt solsort kom flyvende over os – årsart # 1 😎. Siden da er der løbende kommet lidt årsarter på tavlen. Da jeg på grund af corona arbejder hjemme fuld tid igen, har det været hyggeligt at have havens fugle at underholde sig lidt med. Jeg er også kommet fint i gang med boligbirding, hvor det indtil videre er blevet til 28 arter. Der har dog ikke været nogen overraskelser endnu, men den lille fine jernspurv og en flok på 8 halemejser, er fugle, der altid er hyggelige at finde ved foderet.

Jernspurven er ofte at finde på jorden under vores foder, hvor den ivrigt finder tabte kerner. Jeg synes, det er en rigtig fin lille fugl.
Halemejserne tog godt imod min nye hjemmelavede foder-kævle.

Jeg har også haft enkelte ture i felten. En kort, grå og regnfuld tur til Majbølle Nor d. 7. januar gav en smuk blå kærhøg han (årsart # 46). Jeg var også afsted et par timer fredag d. 14. januar, hvor jeg bl.a. fandt en mega flok bramgæs ved Majbølle, som jeg scannede ivrigt igennem i håbet om en rødhalset gås – dog uden held. Derudover fik jeg vandret en del våd eng af i håbet om min første enkeltbekkasin, men den lader endnu vente på sig. Jeg tror, den kommer i år! Turen gav også årets første vadefugl – storspove (årsart # 55) – samt lidt forskellige ænder.

Jeg prøver også noget nyt i år: At tilgå de steder jeg kender rigtig godt på en anderledes måde. Når man har mange ture til det samme sted, kan man godt have tendens til at gå ad de samme stier, kigge de samme steder osv. I år vil jeg prøve at variere min tilgang lidt. F.eks. prøvede jeg at gå en helt anden vej ud til tårnet i Kalløgrå i fredags. Jeg er spændt på at se, om det gør, at der dukker nogle andre arter op, end jeg er vant til.

I går (lørdag d. 15. januar) var Charlotte og jeg inde i Naturbutikken på Vesterbrogade for at købe mig en ny kikkert. Valget faldt på DOF’s egen “Raven”, en kikkert, der virkede super god og i den kvalitet, jeg ledte efter til en meget fornuftig pris. Den glæder jeg mig til at komme ud og få brugt.

Da vi alligevel var i København, havde jeg tjekket DOF-basen for at se, om der var noget oplagt, vi lige skulle køre forbi og kigge efter. En mandarinand ved Tårnby virkede oplagt, så vi kørte ud til den lille branddam, hvor den var blevet set hele ugen, og fandt hurtigt den lille fine and. Mandarinand er for nyligt blevet rykket op i kategori C, hvilket betyder, at den kan krydses. Jeg har faktisk set mandarinand en enkelt gang tidligere i Susåen i 2017, men jeg har været i tvivl om, hvornår man måtte krydse arten. Denne fugl skulle der dog ikke være tvivl om, at man kan krydse, og derfor var der tale om en ny DK-art til mig – # 234.

Mandarinand – ny DK-art.
Den fik sig lige et bad.

I dag – søndag d. 16. januar – var vi på besøg hos min bror i Stenløse. Jeg har for nyligt fundet ud af, at der i nærheden af ham, ligger et sted, der hedder Ganløse Ore, som skulle være et super sted til sortspætte. Charlotte og jeg tog derfor med min bror og hans søn Magne på 6 år derud for at gå en tur og se, om ikke vi kunne være heldige at finde den store spætte. Det var en super lækker skov med især et rigtig spændende moseområde med døde træer og sjapvand.

Ganløse Ore: Super lækkert sted.

Magne var meget fokuseret på missionen og hviskede på det meste af turen, så vi kunne høre, hvis en spætte pludselig kaldte eller hakkede. Det var fedt at mærke! Efter ca. en halv time, kom vi ned til en del af mosen, hvor mit øje pludselig fangede en større fugl siddende i toppen af et birketræ. Sortspætte! Missionen lykkedes! Første fugl jeg fik at se med min nye kikkert – ikke nogen dårlig start. Den sad i nogle minutter i træet, og vi fik alle sammen set den fint, inden den fløj videre et godt stykke ind i skoven. Super oplevelse.

Sortspætte i virkelig dårligt lys.

Det var årsart # 62, som også er årets total indtil videre. Alt i alt har det været en lidt stille og grå start på året, men med en ny DK-art og en kvalifugl som sortspætte er jeg egentlig godt tilfreds med tanke på, at jeg stort set ikke har været i felten. Således er et nyt år sat i gang. Jeg håber, at der snart kommer lidt flere dage med sol, og at jeg kan finde tid til lidt flere dage i felten.

Forrige indlæg

Afslutning på 2021

Næste indlæg

Gråt og trist med enkelte lyspunkter

 1. Jens Brandt

  Hej Lasse.
  Tak for endnu en spændende beretning. Til lykke med Sortspætten. Den har jeg kun set én gang i DK. Det var ved campingpladsen på Feddet ved Præstø. Det er mange år siden, og det var en kendt og den sydligste lokalitet for Sortspætte den gang.
  Tænk at du har Halemejse som matrikelart. Jeg ser den ikke så tit, men min kone og jeg så Halemejser en af de to dage vi i sidste uge var ved Cortselitze Strand,
  Jeg har endnu kun 13 arter på min Boligbirding-liste. Jeg mangler ganske almindelige arter som, Skovspurv, Jernspurv, Gråkrage, Allike, Spætmejse og alle vinterfuglene. Jeg var dog heldig at få Havørn som matrikelart for nylig. Sidste år havde jeg, i modsætning til året før, nærmest ingen rovfugle.
  I går så min søster en Stor Tornskade ved Vigsnæs. Da det for en gang skyld var solskin i dag, kørte jeg derop, for at se, om jeg kunne få den at se.
  På vejen skulle jeg lige forbi Tingsted Å ved Netto, hvor der set Isfugl. Jeg så ingen Isfugle, men lige som jeg skulle til at vende om henne ved Svaneapoteket, Jeg kunne straks se, at det var noget specielt. Det var en Bjergvipstjert. Min søster havde godt nævnt, at hun også havde set Bjergvipstjert der, da hun for nylig var der for også at se Isfugl. Jeg har kun én gang tidligere set Bjergvipstjert i DK. Det var, da vi var på fugletur til Nordjylland i maj. Det var ved Rold Skov at vi så den. Ellers har jeg kun set Bjergvipstjert en gang tidligere. Det var på Acorerne.
  Jeg kørte til Vigsnæs, men så desværre ingen Stor Tornskade. Jeg havde kun 10 min deroppe. Jeg havde en aftale herhjemme, med en mand, der skulle hjælpe min nabo med at få naboens trampolin pillet ned. Den hang efter nattens kraftige blæst i toppen af et af vores æbletræer.
  Mange hilsner
  Jens

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén