- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

bjergvipstjert

Gråt og trist med enkelte lyspunkter

Januar 2022 var for mit vedkommende ikke den mest spændende affære. Jeg synes vejret var gråt, trist og blæsende, og jeg fik endda også lov at ligge syg en lille uges tid med corona.

Det er dog blevet til lidt fugleture og også nogle fornuftige fugle. Tirsdag d. 25. januar havde jeg været til møde inde i Nykøbing, og da mødet sluttede omkring kl. 15.30, tog jeg lige et smut forbi Tingsted Å, da der både var set isfugl, bjergvipstjert, gransanger og lille gråsisken i løbet af ugerne før. Det lykkedes mig kun at finde de to meget tidlige gransangere, som fouragerede lystigt i vegetationen langs åen. En fugl man ikke skænker meget opmærksomhed i sommerhalvåret, men som er et glædeligt syn på en grå og trist januar-dag. Årsart # 65.

Tidlig gransanger. Lige under den til venstre ses en gærdesmutte, som sekundet efter skræmte gransangeren væk fra DENS sted. Sjov lille hidsigprop!

Lørdag d. 29. januar havde jeg fået “fri” af Charlotte til at tage ud og få mig noget frisk luft. Det var dog den dag Malik ramte landet, så det var ikke det bedste vejr at birde i. Jeg kom dog både forbi Hunse Å og lede efter vandstær og fik trampet en del våd eng af ved både Sakskøbing og Kalløgrå i håbet om at finde en enkeltbekkasin. Begge dele var frugtesløse. Til sidst endte jeg ved Hejrede Sø, hvor jeg fandt lidt kvalitetsfugle, da jeg kunne se 4 smukke rødhovedede ænder og hele 8 sølvhejrer (årsarter # 72 og 73). Fuglene var desværre for langt væk til at fotografere.

Dagen efter var jeg afsted med mine forældre og Charlotte og Lærke. Vi var forbi Hyllekrog, hvor det dog blæste alt for meget til, at det var sjovt. Vi fik dog set årets første traner, da det lokale par + ungen fra sidste år gik og fouragerede (årsart # 75).

I går fredag d. 4. februar tog jeg så en fridag, og brugte igen lidt tid ved Tingsted Å i håbet om at finde bjergvipstjert, da det er en fugl jeg rigtig gerne ville have et godt billede af. Denne gang lykkedes det at finde fuglen, da den sad lige så fint helt nede ved den sluse, der afslutter åen inden den bliver rørført det sidste stykke inden sundet. Fuglen fløj hurtigt op og satte sig på slusekanten, hvor jeg nåede at få lidt billeder af den, inden en knallert kom kørende, hvilket fik den til at flyve højt op i luften med kurs mod Fakta. Det var derfor ikke meget jeg nåede at nyde den, men det var fedt lige at få den at se og få et fint billede af den. Årsart # 76. De to gransangere var ligeledes på plads igen.

Smuk bjergvipstjert ved Tingsted Å.

Året må siges at være startet betydeligt mere stille end sidste år, hvor de gode fugle nærmest stod i kø. Der havde jeg dog også en del flere ture og de to ting plejer sjovt nok at hænge sammen. Jeg har ikke lige overblik over, hvornår der bliver tid til at komme afsted igen, men det kribler i hvert fald i mig for at komme en tur til Skejten, og få set om der er kommet lidt nye fugle til området.

Forrige indlæg

I gang med 2022

Næste indlæg

En lille tur til Skejten

 1. Jens Brandt

  Hej Lasse.

  Jeg tror, at det var den 18/1, at jeg også var ude ved Tingsted Å, for at se om jeg kunne få øje på Isfuglen. Det kunne jeg desværre ikke. Jeg gik lidt frem og tilbage langs med åen. Da jeg nåede næsten helt hen til landevejen ved Svane Apoteket fik jeg øje på en Bjergvipstjert. Min søster havde godt nævnt, at hun havde set den der nogle dage forinden, men det havde jeg helt glemt, indtil jeg så fuglen. Desværre var den for urolig, til at jeg kunne få billeder af den. Derfor var jeg igen der ude d. 19/1. Der var stadig ingen Isfugl at se, men til gengæld lykkedes det mig at få et billede af Bjergvipstjerten helt henne ved Fakta.

  Gransangeren hverken så eller hørte jeg, og at der havde været en Gråsisken vidste jeg ikke før nu, hvor jeg har læst din beretning.

  Indtil maj måned sidste år, hvor vi var på fugletur til Nordjylland, havde jeg aldrig før set og fotograferet Bjergvipstjert i Danmark. I 2015 fik jeg billeder af en Bjergvipstjert på Azorerne.

  I januar havde min søster set en Stor Tornskade ved stranden imellem Skovby og Vigsnæs. Hun mente, at der var gode chancer for at se den der de efterfølgende dage, så jeg kørte derop efter at jeg havde haft et andet ærinde i Nykøbing. Desværre var den der ikke, og jeg skulle skynde mig hjem, og havde derfor ikke ret meget tid, til at vente på at den skulle komme.

  Den 28/1 kørte Kirsten og jeg ud til Gedser Landevej, for at prøve at gå ind til det nye fugleskjul på Bøtø Enge fra den side. De andre gange vi og jeg alene har været der, er jeg/vi kommet fra Marielyst siden.

  Jeg vidste ikke, at man godt må køre ind ad markvejen og parkere næsten helt nede ved det nye område, så vi gik helt oppe fra p-pladsen på landevejen, en tur der er ca. lige så lang, som når man kommer fra den anden side, og det var ikke rart at gå det stykke, vi var nødt til at gå på landevejen.

  Vi så bl.a. to Havørne og en hel del Pibeænder.

  Den 12/2 fik jeg en ny art til dette års Boligbirding nemlig en Tårnfalk. Jeg fik endda et billede af den. Det er første gang, at jeg har fotograferet Tårnfalk fra egen matrikel. Desværre sad den langt væk, men den var der. Så vidt jeg husker, så jeg slet ikke Tårnfalke fra vores matrikel sidste år.

  Den 13/2 kørte Kirsten og jeg til Guldborg, hvor vi gik en tur igennem Kro skoven og tilbage igen igennem Færgemark skov. Der fik jeg billeder af en Rødhals.
  På vejen hjem kørte vi ad de små veje til Ønslev. Der så vi et sted en flok Sangsvaner på en oversvømmet mark.

  I dag har vi igen været i Guldborg for at gå en tur. Denne gang på Falstersiden i Nordskoven, hvor jeg fik billeder af Pibeænder ved Guldborg.

  Ind imellem har vi i år været flere gane i Korselitse Skov og et par gange i Halskov Vænge og i Borremosen uden at det dog har givet nogle fuglebilleder eller specielle fugleobservationer.

  De bedste hilsner
  Jens

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén