Mandag d. 2. august havde jeg virkelig meget lyst til en fugletur, så efter morgenmaden tog jeg afsted mod det Sydlollandske. Jeg startede ved Saksfjed-Hyllekrog og parkerede ude ved Hyllekrog-tangen omkring kl. 9.

Langs med grusvejen på vej derud fandt jeg vanen tro en rødrygget tornskade, som sad lige så fint i toppen af en busk.

Rødrygget tornskade forlader udkigsposten.

Det blæste en hel del fra syd, så jeg måtte finde lidt læ, for at kunne kigge ordentligt i teleskopet. Jeg er virkelig ikke vild med hård blæst og teleskop-kig. Jeg fandt dog lidt læ og masser af vadefugle i vigen, der bliver skabt af ydersiden af diget og indersiden af tangen. Der var især en rimelig stor flok almindelige ryler, som jeg fik kigget godt igennem for at se, om der mon skulle være en kærløber iblandt. Det var der ikke, men jeg fandt da lidt krumnæbbede ryler imellem.

Da jeg var færdig med at kigge vadefugle, gik jeg hen til den lille lund, hvor jeg tit står, når jeg kigger rovfugletræk. Her fandt jeg ret hurtigt en spændende falk langt ude over området, som jeg virkelig mistænkte for at være en lærkefalk. Den var dog langt væk, så jeg tog en hurtig beslutning og gik tilbage til bilen for at køre hen i området. I bilen på vej derhen spottede jeg pludselig en falk, der blev mobbet af krager til venstre for vejen, så jeg fik smidt bilen ind til siden og fandt kikkert og kamera frem. Med hjertet i halsen fik jeg skudt en del billeder af falken, der efter lidt tid blev træt af kragerne og fløj lige over mig i høj fart for derefter at jage en mindre fugl. I farten nåede jeg ikke at registrere så meget andet, end at jeg kun var blevet bekræftet i, at det lignede en lærkefalk med dens mørke overside og lange mursejleragtige vinger. Jeg kiggede derfor spændt på billederne og kunne glad konstatere, at de ikke efterlod nogen tvivl om, at det var en lærkefalk. Super fedt! Det er første gang det lykkes mig at få billeder af en lærkefalk.

Lærkefalk med røde “bukser” lige over mig.
Et kort øjeblik og så var falken videre i jagten på en mindre fugl.

Jeg parkerede derefter ved den lille parkeringsplads, hvor man kan gå hen til fugletårnet og håbede på, at falken stadig ville flyve rundt i området. Det gjorde den desværre ikke, men jeg fik set en fin portion forskellige vadefugle i søerne ved fugletårnet. Der var blandt andet en lille flok strandhjejler, som jeg virkelig synes, er en yndefuld vadefugl med sine nærmest sølvskinnende fjer.

Sølvskinnende strandhjejle.

Jeg kiggede intenst efter en odinshane og ledte også rylerne igennem efter en kærløber, men det var ikke i dag, det skulle lykkes mig at finde en af de sjældnere vadefugle. De skal nok komme. På den anden side af diget fandt jeg tre dobbeltbekkasiner og en del mudderklirer på det lave vand, og i området mod ørnereden stod der to sølvhejrer.

Der var masser af mudderklirer i vandkanten på ydersiden af diget.
En aktiv dobbeltbekkasin og to fugle, som slapper af forrest i billedet.

Jeg kørte derefter tilbage til lunden ved Hyllekrog, da der for det meste er godt med sol og læ, og det derfor er et lækkert sted at holde frokostpause.

Derefter gik turen til Lidsø, som er et område, jeg længe gerne har ville besøge. Jeg kørte til Kramnitsevej 26, hvor man kan parkere bilen og gå ad en markvej ned i området. Jeg gik lidt rundt på må og få og var en smule skuffet over området, da den sø jeg havde udset mig, var udtørret, og de eneste fugle jeg så, var masser af opdrætsfasaner. Til sidst fandt jeg dog frem til en lille sø ud mod diget, som holdt lidt vand, og her var der faktisk rigtig fint med vadefugle.

Søen med vadefugle ved Lidsø.

Jeg endte faktisk med at registrere 10 forskellige arter, så den samlede vadefugletotal for dagen blev 16 forskellige arter. Området har uden tvivl potentiale, og det kunne være spændende, hvis der blev investeret yderligere i området med blandt andet et fugletårn. Derudover var der en del sommerfugle, og jeg fandt blandt andet en del fine perlemorsommerfugle, som så vidt jeg kunne finde ud af, var storplettet perlemorsommerfugl.

En smuk storplettet perlemorsommerfugl (vist nok – jeg er ikke så skarp til dem endnu).