Med endnu en varm dag i sigte valgte jeg at stille vækkeuret til kl. 3, så jeg kunne nå at få nogle gode kølige timer ved Bøtø uden varmeflimmer. Jeg startede ved Bøtø Enge, hvor jeg var omkring kl. 3.45. Selvom der var en time til solopgang, var det fint lyst, og temperaturen sagde 22 grader, så jeg kunne rende rundt i t-shirt. Jeg parkerede ved p-pladsen mod Gedser Landevej og gik ad stien mod fugleskjulet.

Jeg har ikke været i området siden først på året, så jeg var spændt på at gense det. Lige ved det ny-oversvømmede område er der stillet et bordebænkesæt, som jeg satte mig ved og nød en kop kaffe og den spæde morgenstemning. På trods af det sparsomme lys var det tydeligt, at der var sket meget med området, siden jeg sidst var der. Der summede virkelig af liv!

Morgenstemning ved Bøtø Enge.

Jeg gik ned mod fugleskjulet, og da man går ret tæt på vandkanten, fik jeg skræmt en halvstor flok svaleklirer. Jeg er spændt på, om der er gjort sig tanker omkring at få lavet et eller andet setup, så man ikke får skræmt for mange af fuglene på vej ned til skjulet. Det virker lidt spøjst, at stien er placeret så tæt på vådområdet. Men måske det simpelthen blot har været den eneste mulighed.

I skjulet var der fin udsigt over området. To traner stod kort tid og trompeterede, inden de fløj væk. Et smukt troldande-par lå tæt på skjulet, og gjorde sig godt til i det bløde morgenlys. En enlig vibe bevægede sig stille rundt med sin unge i nærheden.

Udsigt fra skjulet.
Troldænder og blomstrende vandpileurt.
Vibe i morgenlys.

Der var en god blanding af ænder i området: Troldand, skeand, krikand, knarand, gråand, gravand, taffeland og en enkelt smuk atlingand, som lå rimelig tæt på skjulet.

Atlingand og vibe.

Jævnligt kom småflokke af stære flyvende tæt forbi skjulet, og en enkelt flok ungfugle landede på mudderfladen kun 5 meter væk, og fik sig lidt at drikke. De virkede meget tillidsfulde.

Ung stær.

Alt i alt var det bare fantastisk at stå og nyde den lune sommermorgen og vågne op med landskabet omkring mig. Det skal man altså unde sig selv engang imellem.

Efter et par timer begav jeg mig tilbage mod bilen. På vej tilbage fandt jeg både stor og lille præstekrave. Det er små fugle, som holder sig på afstand, men jeg ville så gerne vise et billede af dem, og jeg fik et nogenlunde ét, hvor forskellen på de to kan ses.

Stor (venstre) og lille præstekrave, hvor især den gule øjenring på den lille er tydelig (og en klyde i baggrunden).
Skjulet set fra stien.

Jeg kørte derefter til sydtårnet, hvor der også var fint med fugle. En havørn gik på vingerne, lige da jeg kom, og jeg stod en times tid og scannede området igennem uden at finde noget usædvanligt. Jeg gik derfor en lille tur ad grusstien fra det ene tårn til det andet og fandt lidt forskellige småfugle til turens samlede artsliste. Derefter satte jeg mig tilbage i tårnet med øjnene rettet mod himlen i stedet. Det er noget jeg skal blive bedre til, for jeg tror, jeg går glip af nogle arter, fordi jeg tit har tendens til hovedsageligt at kigge ud mod vandfladen. På en halv time fik jeg i hvert fald tilføjet tre arter mere, som alle kom flyvende et stykke oppe: Storspove, klippedue og musvåge. I alt så jeg 62 arter på turen.

Jeg tog derefter hjem til en lækker sommerdag med badebassin, en god bog, vandmelon, kanelkage og iskaffe. Så bliver en lørdag ikke bedre.