Fjerde søndag i advent (d. 19. december) tog jeg en lille tur til Gedser Odde. Jeg havde et spinkelt håb om, at jeg måske kunne være heldig at nappe endnu en årsart, inden året er slut i form af en kaspisk måge eller måske en alkefugl.

Jeg ankom ca. kl. 8.30 og begav mig ud på spidsen, hvor jeg kunne konstatere, at der sad en enkelt træktæller. Jeg stod og kiggede en times tid og så bl.a. et fint træk af lommer, som jeg tror var rødstrubet lom, men de var et stykke væk, og jeg er ikke så skarp til de trækkende havfugle endnu. Derudover så jeg nogle fine havlitter, men det ville være løgn at sige, at der var super meget gang i den. Jeg kan også godt mærke, at jeg ikke er super øvet, når det gælder hav-obs, så jeg kommer lidt til kort, når der ikke er nogen, jeg kan stå og lære af.

Efter en god times tid flyttede jeg et stykke til venstre for at kunne kigge ned langs kysten. Kort efter jeg havde stillet mig, kom en rovfugl flyvende forbi mig bagfra kun omkring 10 meter væk. Jeg fik kikkerten på den og så, at det sgu var en ugle, så jeg fik hurtigt kameraet frem og skød nogle billeder af fuglen. Det svage lys og den lyse himmel gjorde dog at billederne blev rimelig dårlige – det var virkelig svært fotovejr! Jeg tænkte dog, at der nok var en god chance for, at det var en mosehornugle. Jeg spurgte træktælleren om han fik set uglen, hvilket han desværre ikke gjorde, men jeg kunne efterfølgende se på DOF-basen, at han havde set en mosehornugle flyve rundt i området senere. Selvom billederne blev dårlige, synes jeg da også, at jeg kan se, at det passer godt med en mosehornugle. Især de brede mørke striber på halen er et godt kendetegn.

Kraftigt beskåret billede af mosehornuglen, som viser de brede halestriber.
Jeg synes godt man kan ane ugle-silhuetten på dette billede.
Ovenstående billede, kraftigt beskåret. Det var svære foto-forhold.

Jeg har kun set mosehornugle en enkelt gang før i år. Det var på årets første dag, så det er næsten et år siden sidst! Uglen fløj ned langs kysten og virkede til at gå ned i bevoksningen på skrænten. Jeg ærgrede mig lidt over, at jeg ikke fik set den bedre, så jeg besluttede mig for at gå ned på stranden, og se om jeg kunne genfinde den. Det lykkedes desværre ikke, selvom jeg gik hele runden fra Odden over Poststien og op til Fyret.

Henne ved p-pladsen fouragerede en gråkrage og en sortkrage på den nypløjede mark. Jeg kom i tanke om, at jeg vist ikke har haft et billede af sortkrage på bloggen, og jeg trængte til lidt foto-selvtillid ovenpå de dårlige uglebilleder, så jeg fik skudt lidt billeder af den. Den er egentlig ret smuk, når man sådan kommer rigtig tæt på den.

Sortkrage.

Derefter kørte jeg til Kroghage og gik en tur. Jeg håbede på måske at finde skærpiber eller stor tornskade, men der var ret dødt. Jeg kørte derfor videre til Bøtø Enge. På vej ned mod parkeringspladsen var der en vildt stor flok sjaggere, som fouragerede lystigt i træerne og på marken. Det er en hyggelig vinterfugl, som vi desværre kun sjældent har i haven.

Sjaggere.

Der var fint med vand i det nye område af Bøtø. Der var dog heller ikke så meget fugleliv der, men jeg kunne dog se to havørne sidde og raste i nogle gamle birketræer, og efter lidt tid hørte jeg den karakteristiske trompeteren af to traner, som kom flyvende. Ganske hyggeligt.

Trane-silhuetten er ikke til at tage fejl af. Endnu engang svære fotobetingelser.

Derefter gik turen hjemad til familien. Året lakker for alvor mod enden nu. Jeg håber på, at tiden og vejret tillader et par ture mellem jul og nytår. Jeg har lidt forskellige idéer til ture: Skejten, Falsters østkyst, Kalløgrå (det er længe siden!) eller måske Gedser i sidste forsøg på endnu en årsart. Derudover har jeg en årlig vinter-punkttælling mellem jul og nytår også. Vi må se, hvad det ender med, men det bliver i hvert fald dejligt med juleferie.