Uge 28 var vi på sommerferie i et dejligt lille sommerhus i det sydlige Småland. I løbet af ugen fik vi gået nogle dejlige ture i det svenske landskab, som altid byder på fine naturoplevelser.

Den 11. juli kørte vi til Näset, som er et lille naturområde ved Osbysjön. Her var der ved parkeringspladsen en redekasse med Broget Fluesnapper – en fugl det ikke er lykkedes mig at få at se i Danmark de seneste to år. Det var hyggeligt at se både hannen og hunnen pendle frem og tilbage til kassen, og dejligt at få et billede af den fine fugl til bloggen.

Broget Fluesnapper han ved redekassen.

Allerede den dag vi ankom til sommerhuset, hørte vi en Grønspætte kalde i nærheden, og i løbet af ugen hørte vi den næsten hver dag, og så den kortvarigt et par gange, hvor den kom flyvende i høj fart forbi os. Den ville jeg rigtig gerne have et billede af, men det virkede desværre til at det ville blive svært, da fuglen virkede rimelig sky. Det skulle vise sig, at der generelt var fint med Grønspætter i området, for vi fik yderligere set 1 på en køretur til Osby samt 3 på en gåtur ved naturområdet Höo ved Älmhult, men desværre holdte de sig også på afstand. På gåturen ved Höo fik vi også skræmt en Skovsneppe op fra skovbunden – endnu en fugl jeg mangler på DK-årsartslisten. Derudover var der fint med fugle ved det sted vi boede. Vi hørte trompeterende Traner en del morgener, og så også kortvarigt et par den ene dag. Jeg fandt en Rødrygget Tornskade, som virkede til at have unger, og da vi var ude og ro på søen i nærheden, fandt vi et par Sortstrubede Lommer.

Den 13. juli tog vi til Vakö Myr, som er et blandet skov- og hedelandskab, der eftersigende skulle have en af Sveriges største bestande af Urfugle. Vi havde Lærke i bæreselen og gik en fin tur på 2 km ud til “Kullen” – en stor klippe med panoramaudsigt over det store hedelandskab, hvor Urfuglene har deres spillepladser om foråret. Der ville jeg gerne stå en tidlig forårsmorgen!

Med Lærke på ryggen ved Vakö Myr.
Ankommet til Kullen med udsigt over heden.
Lærke og Charlotte ved Kullen.

Der var ikke så meget fugleliv ved Vakö Myr, men der var til gengæld nogle spændende skovlysninger med masser af sommerfugle. Vi fandt bl.a. Kejserkåbe, Engperlemorsommerfugl og Brun Pletvinge. Vi er stadig nye, når det gælder sommerfugle, så flere af arterne havde vi aldrig set før.

Engperlemorsommerfugl (højre) og en blåfugl.
Brun Pletvinge.
Engrandøje og (vist nok) Stenkløver-køllesværmer.

Vi kørte hjemad d. 16. juli, men nåede kun at køre et kvarters tid, da to Grønspætter pludselig fløj op til højre for vejen og satte sig i et træ i nærheden. Bilen blev smidt ind til siden, og kameraet var heldigvis ikke pakket for langt væk, og så lykkedes det mig i 11. time at få lidt billeder af Grønspætte. Super fedt! Fuglene var ca. 30 meter væk og bevægede sig en del rundt mellem bladene, og det var derfor først da jeg kom hjem og fik set billederne igennem, at jeg fik set, at der faktisk var hele 3 Grønspætter. Umiddelbart var der tale om en han og to unger. Det var endnu en fugl, jeg rigtig gerne ville have et billede af til bloggen, så jeg var rigtig glad for, at det lykkedes.

Svenske Grønspætter.
Ungfugl og hannen kan skimtes igennem bladene højere oppe af samme stamme.
Her ses alle 3 Grønspætter. Ungfugl nederst i venstre hjørne, hannen på grenen i midten og silhuetten af den tredje fugl kan anes i øverste højre hjørne.

Således endte en rigtig dejlig uge i det smukke svenske landskab. I morgen har jeg tid til at komme afsted til de lokale steder. Målet er pt. Hvidøjet And ved Maribosøerne samt vadefugle. Men det kan jo nå at ændre sig endnu 😜