Det er virkelig blevet sommer, og jeg havde planlagt en lille tur til Saksfjed efter arbejde. Stedet er super godt til rødrygget tornskade, som yngler i området, og da jeg både mangler den som årsart, og også rigtig godt kunne tænke mig et billede af en flot fugl i yngledragt, var det primære mål med turen i dag at finde en tornskade.

Jeg tog fri kl. 15.30 og kørte ned ad grusvejen helt ude ved Hyllekrog godt et kvarter senere. Da jeg næsten var ved parkeringspladsen, så jeg pludselig en rødrygget tornskade sidde lige så fint i toppen af en busk lidt længere henne ad vejen. Bilen blev smidt ind til siden, og jeg greb kameraet (som lå klar på passagersædet) og fik skudt nogle fine billeder af den flotte fugl. Det kan man da kalde kort proces! Årsart # 197.

Rødrygget tornskade.

Jeg kørte hen og parkerede bilen og gik lidt rundt i området og kiggede. Ved lunden, hvor jeg tit står, når jeg er på rovfugletur om efteråret, kunne jeg se endnu en rødrygget tornskade – dog lidt længere væk.

Klassisk tornskade-positur: I toppen af bevoksningen med godt udsyn over mulige ofre.

Da jeg havde kigget lidt rundt i området, kørte jeg tilbage ad grusvejen og parkerede ved den lille parkeringsplads, hvor man kan gå hen til fugletårnet. Her gik jeg stille og roligt og kiggede efter småfugle i træerne, og jeg fandt blandt andet en fin tornsanger med både en græshoppe og en larve i næbbet. Der er unger, der skal fodres i øjeblikket.

Tornsanger med mad til ungerne.

I rørene ved kanalen, sad der nogle sangere og skrattede løs, og jeg syntes det lød som kærsanger. Dette fik jeg bekræftet, da jeg fandt en fugl, som dog sad godt gemt bag rørene, og som jeg derfor kun fik nogle halvdårlige billeder af. Men bare det at få et billede af rørskovsfuglene, er sommetider en bedrift i sig selv.

Kærsanger.

Jeg nåede hen til søerne og så pludselig en lille, mørk falk komme flyvende direkte imod mig. Jeg fik lynhurtigt kikkerten på den, da den fløj lige over mig, og jeg kunne se, at det sgu var en lærkefalk! Jeg synes, det er én af de flotteste rovfugle vi har, og det er en fugl, jeg kun rigtigt har set et par gange på Bornholm, så det var virkelig en fed overraskelse, der pludselig dukkede op der. Årsart # 198. Jeg håbede på, at falken måske ville flyve lidt rundt i området, så jeg kunne få et billede af den, men den forsvandt desværre langt ind i det område, der i øjeblikket er lukket for offentligheden. Men synet af den smukke fugl nedefra, da den kom flyvende over mig, er et billede, der står mejslet fast på nethinden.

Ved tårnet var der ikke så meget at se, så jeg gik op på diget og kiggede ud over det lukkede område. Her kunne jeg se en trane med unge og en rørhøg, der sad og spiste et eller andet. Jeg gik derefter tilbage mod bilen, og nåede lige at se en lille præstekrave i området ved søerne. Fed tur og utroligt, at jeg nu har haft tre dage med to årsarter inden for en uges tid!

Da jeg kom hjem, fik jeg endda også boligbirding-art nr. 60, da en hvid vipstjert hoppede en tur i fuglebadet. Tænk at jeg nu har registreret 60 arter fra haven alene! Det synes jeg er ret godt gået.

Haven kan stadig levere nye arter.