- Oplevelser med udgangspunkt i fuglelivet på Lolland-Falster

fiskeørn

Operation Vendehals: Jagten på slangefuglen

En af de arter jeg stadig mangler at se – og som jeg virkelig gerne vil se – er Vendehals.

Jeg forsøgte mig lidt med arten sidste år og ligeledes i foråret uden held. Jeg prøvede derfor at lave noget grundigt forarbejde hen over sommeren for at optimere mine chancer. Problemet med Vendehals er nemlig, at den er usædvanlig, men ikke decideret sjælden, og det er derfor langt fra altid, at fuglene meldes ud på Bird Alarm. Der er derfor ikke så ofte mulighed for at twitche fuglen i nærområdet.

Jeg prøvede at lave en søgning på arten i DOFbasen, og det var tydeligt, at der er to lokaliteter, der står for langt de fleste sensommer-fugle på Lolland-Falster: Saksfjed-Hyllekrog og Gedser. Især Saksfjed virkede til at have jævnligt med fugle rundt omkring i området, og jeg lavede derfor en grafisk fremstilling af observationerne de sidste 10 år, for at se, hvilken periode, der ville give den bedste chance for at finde fuglen. Her var det tydeligt, at især den sidste uge af august ville være et godt tidspunkt at lægge energien.

Antal observationer af Vendehalse i Lolland Kommune de sidste 10 år puljet på datoer. Langt de fleste observationer er fra Saksfjed-Hyllekrog.

Jeg planlagde derfor at tage en fridag d. 30. august med det primære formål at eftersøge Vendehalse. Jeg noterede mig derfor også, hvilke steder i området fuglene var set, og fik således en liste over steder, der skulle besøges på dagen: Sommerhusområdet Hyldtofte Østersøbad, Fyrrelunden ved foden af Hyllekrog-tangen, Sommerhusområdet Brunddragerne samt stierne og de omkringliggende områder fra Lyttesholm Naturcenter og hen til fugletårnet. En plan var derfor lagt, og da datoen nærmede sig, viste det sig heldigvis, at vejret ville blive fint på dagen. Min mor ville gerne med på turen, så vi aftalte at mødes ved Hyldtofte Østersøbad kl. 8.30. I ugerne op til blev der registreret 3 fugle i området, så det virkede lovende.

Jeg mødtes med min mor ved Tangvej og vi brugte en times tid på at gå langs vejene i sommerhusområdet med et skarpt øje på græsplænerne, rabatterne og andre lovende steder. Desværre så vi ingen Vendehals.

Derefter gik turen til Fyrrelunden, som også er det sted, hvor Fugleværnsfonden guider rovfugletræk om onsdagen i august-oktober. Guiden Allan Gudio var på plads, og vi fik lige hilst på ham, imens vi fik en kop kaffe og en mad og kiggede på lidt træk. Jeg fandt rimelig hurtigt en Havørn i et træ og kort efter en Sort Glente, som kredsede rundt et stykke ude. Derudover var der et fornuftigt træk af Hvepsevåger – dog på meget lang afstand. Jeg fandt også en fin flok Traner, som trak ud over Femern, så der var fint gang i fuglene. Allan fortalte, at der havde været Vendehals i området søndagen forinden. Der virkede desværre ikke til at raste nogle Vendehals i de nærliggende krat, men vi fik set en del fine Bynkefugle i stedet.

Efter en times tid på stedet, gik turen til Brunddragerne, hvor vi også gik en fin tur i Vendehals-egnet terræn. Her fik vi set lidt fine Hvepsevåger på træk samt Tårnfalke og en Rørhøg.

Hvepsevåge på træk.

Vi kørte til Lyttesholm Naturcenter og fik os lidt frokost på en bænk, hvor der blev set en rastende Vendehals sidste år. Vi fik derudover en snak med den lokale Rasmus Romme, som fortalte, at han havde set en Vendehals i det vestligste af området aftenen før. Spændende! Vi startede dog med at gå en runde ad grusvejen fra Lyttesholm og forbi fugletårnet. Vi fandt en del småfugle i krattene, heriblandt en fin Broget Fluesnapper. Tre Stenpikkere på jorden fik lige pulsen op, før kikkerten kom frem og viste, at det ikke var Vendehalse.

Tilbage ved Lyttesholm kørte vi lidt op ad Lyttesholmvej og holdt inde ved en skovsti, hvorfra vi kunne bevæge os ind i det vestlige område. Det er en del af det område som Hempel-fonden har købt i forbindelse med deres store naturprojekt i området, og det bliver vildt spændende at følge udviklingen de næste år. Vi gik ind i området og fandt kort efter endnu en Broget Fluesnapper. Den har jeg haft meget held med i år!

Broget Fluesnapper.

Vi gik hele vejen hen til den nyetablerede erstatningssø Lungholm Sø (erstatning for Strandholm Sø, der blev fjernet i forbindelse med etablering af tunnelelementfabrikken til Femern-forbindelsen). Vi fik set lidt flere Hvepsevåger, men desværre ikke den eftertragtede Vendehals, og tiden var nu ved at løbe ud. Sidste håb var, at der ville sidde en fugl på vej tilbage til bilerne – det gjorde der desværre ikke. Turen blev dog sluttet af på god manér, da en Fiskeørn kom trækkende over os, lige da vi skulle til at sige farvel ved bilen.

En fin Fiskeørn lukkede ballet.

Tja, hvad skal man sige. Jeg synes vi var på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt, og med 14 km i benene havde vi også fået afdækket et stort område. Heldet var bare ikke med os, men vi fik heldigvis set en masse andre gode fugle og havde en skøn dag. Vendehalsen skal nok komme. Tak for en hyggelig tur mor ❤️

Forrige indlæg

Operation Tredækker: Et halvmaraton i gummistøvler

Næste indlæg

Så vendte heldet

  1. Jens Albert

    Hej Lasse. Jeg har lige siddet og læst lidt fra din fuglefeber. Spændende og sjov læsning. Du skriver godt. Bliv ved med det. Det vil glæde mig og følge dine nye historier. Vh Jens Albert

  2. Birgitte Birch Andreasen

    Selv tak for en dejlig dag 🙂 Det var spændende at være med på jagten, og som altid får jeg set mange fine fugle og nye årsarter, når jeg følges med dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén