Lørdag d. 5. november havde jeg tid til at komme lidt ud, og valget faldt på Gedser, som plejer at være et godt sted at kigge på træk på denne årstid.

Dagen før var der set et fint træk af både Lomvie og Alk, og der var set/hørt en Himalayasanger i fuglestationens have samt ringmærket en Perleugle. Alle fire fugle ville være ny art for mig, så jeg følte virkelig, at der var mulighed for noget spændende, da jeg parkerede bilen omkring kl. 7.15.

Ude på Odden kunne jeg sige godmorgen til Louis, Ole og Kristina og kort efter ankom Anne-Marie og Claus, så vi var en god håndfuld observatører. Da Claus ankom, spurgte han med det samme, hvad det var for en fugl, han havde skræmt over hovedet på os andre. Jeg havde ikke lagt mærke til noget, men Kristina havde heldigvis set, at den havde sat sig på pløjemarken ikke så langt fra os, og jeg fandt den hurtigt og meldte den ud som en Snespurv. Lækker fugl at starte dagen med, og første gang jeg ser arten på Falster. Lyset var desværre stadig sparsomt, så billederne blev også derefter.

Snespurv – forbavsende godt camoufleret på pløjemarken.

Det var en smuk morgen ved Gedser med sol og vestenvind, og der var fint gang i trækket. Først på morgenen var der især fint med både Sortstrubede og Rødstrubede Lommer, og det var godt at få trænet forskellen på de to – især på afstand. Rødstrubet Lom har opadrettet næb, hurtig vingefrekvens og slank hals, hvor Sortstrubet Lom bemærker sig ved vandret næb, store fødder og tyk hals. De fleste fugle var et stykke ude over havet, men enkelte fugle kom lige over hovedet på os, så vi virkelig kunne nyde dem.

Rødstrubet Lom, som kom lige over hovedet på os.

Der var også fint gang i småfuglene, og vi hørte især en del Bjergirisk, Stillits og Grønsisken. På et tidspunkt blev luften dog fyldt af en iørefaldende klokke-lyd, og der blev straks meldt Silkehale ud. Vi så desværre aldrig fuglen, men der var alligevel tale om min årsart #205. Det er nogle år siden, jeg sidst har kunne notere Silkehale, men det virker til, at der er mange fugle i Danmark i år, og jeg håber virkelig på, at jeg kan få et godt billede af den smukke fugl. Det er lidt af et mål for mig.

Bjergirisk rastende i urterne på Odden.

Trækket af Lommer stilnede af efter et par timer, men jeg fandt til gengæld en fin Havlit, som faktisk også var ny årsart og dermed #206.

Der var også fint gang i rovfuglene på denne dag. Der var et jævnt træk af Spurvehøge og derudover fint med Fjeldvåger og Musvåger samt en enkelt Dværgfalk og Vandrefalk.

Flot Fjeldvåge. Dette er en gammel han, som kan kendes på den mørke strube, hvor de unge fugle og hunnerne i stedet har en mørk bug.

Vi fik også registreret 6 trækkende Sølvhejrer og sidst på formiddagen kom en flok Sædgæs over os, som jeg bestemte til Tajgasædgæs på grund af det aflange hoved. Det var morgenens tredje nye årsart til mig (#207). Ikke dårligt!

Tajgasædgæs.

Alkefuglene så vi desværre intet til, og ligeledes blev hverken Himalayasanger eller Perleugle genfundet ved fuglestationen. De skal dog nok komme en dag, og jeg kunne pakke sammen omkring kl. 12 efter en dejlig november-dag på Danmarks sydspids.