I løbet af foråret blev Danmarks første Dværgskarv fundet, og kort efter blev den fulgt op af en langtidsstationær fugl i en mose ved Slangerup.
Det var for langt at køre for mig, så jeg regnede egentlig ikke med at få den at se, men lige pludselig befandt jeg mig ikke så langt fra stedet, og da fuglen var meldt ud samme dag, valgte jeg at give den et forsøg. Jeg kørte til Slotsmosen, som stedet hedder, og parkerede på Agervej, hvor jeg havde et fint view over mosen. Jeg nåede kun lige ud af bilen, før mine øjne fangede en mørk fugl sidde på nogle døde grene midt i mosen. Det kunne godt være den, og med kikkerten for øjnene kunne jeg rigtig nok konstatere, at Dværgskarven var i hus med et minimum af indsats. DK-art #280 var hjemme 🥳 Sjovt som nogle DK-arter kræver et hav af ture, imens andre kommer så nemt som ingenting.
Jeg fik sat teleskopet op, så jeg kunne nyde den fine lille skarv. Der var lidt Hættemåger omkring den, så jeg kunne godt fornemme, at den ikke var så stor, men omvendt, var den større end jeg syntes, den var blevet beskrevet af andre. Efter 5 minutter med den nye art, og lidt billeder til mindebogen var jeg afsted igen.
En anden fugl, der har haft besøg af en del birdere, er en Gåsegrib ved Maribo Sø, som første gang blev fundet d. 3. juli. Jeg har set Gåsegrib en enkelt gang før tilbage i 2017 (ved Bøtø Nor), så da tiden til fuglene er lidt knap for tiden, havde jeg ikke prioriteret at køre efter den. Jeg havde i stedet forsøgt mig med en Rødvinget Braksvale ved Bøtø Nor, som desværre ikke lod sig se, imens jeg var der. Jeg er dog opvokset i Maribo og har brugt mange timer på “søen”, så derfor kunne jeg godt mærke, at det kunne være sjovt at se den sjældne gæst på hjemmebanen. Jeg inviterede derfor familien med på tur med den lokale turbåd Anemonen i går søndag d. 14. juli. Her fik vi en dejlig tur på søen, og jeg fik også set Gåsegribben, dog meget kortvarigt og ikke nær så godt som jeg havde håbet.
Det kunne så have været historien om min anden Gåsegrib nogensinde, men da jeg sad på cyklen for at aflevere Lærke i børnehave i morges, ringede min telefon pludselig. Det var en reporter fra TV2 Øst, som gerne ville lave et video-indslag om gribben, og havde fået anbefalet af en anden ornitolog at hive fat i mig. Det lød som en sjov oplevelse, så en aftale kom hurtigt i stand, jeg noterede “flex” i min arbejdskalender og blev samlet op af reporteren omkring kl. 10.30. Han ville meget gerne komme på søen, så vi kunne komme tættere på gribben end man har mulighed for fra land, så jeg gav den et forsøg og skrev til min ven Kristian, som jeg ved har en båd og bor i nærheden. Kristian var heldigvis frisk på en spontan fugletur, og således befandt vi os tre kvarter senere i Kristians båd på vej mod de to små øer Askø og Lindø, som Gåsegribben især har været set ved.
Gribben havde ikke været meldt ud i dag, så vi var spændte på om det ville lykkes, men da vi nærmede os øerne, og jeg fik kigget i teleskopet, kunne jeg til vores store lettelse heldigvis hurtigt spotte Gåsegribben siddende rigtig fint i et udgået træ. Vi sejlede rundt om øen, hvor vi kunne få et bedre view til gribben, og her kunne vi virkelig nyde den flotte og store fugl. Det var en langt bedre oplevelse end dagen forinden!
Efter lidt tid, spredte gribben vingerne, fløj en lille runde rundt om øen, og satte sig i et nyt træ, i en endnu bedre position. Det var super fedt, og jeg håbede på, at tv-kameraet også kunne fange den flotte fugl.
Her sad den igen lidt tid, inden den endnu engang flyttede på sig, og denne gang svævede over Lindø, hvor en utilfreds Havørn var efter den. Det var vildt at se den normalt så enorme Havørn for en gangs skyld være den lille i en luftduel!
Så havde vi vist fået alt hvad vi kunne ønske os og lidt til, og båden blev derfor vendt tilbage mod havnen, imens Kristian og jeg fejrede en succesfuld og skide sjov tur med en lakridspibe.
Indslaget blev sendt kl. 19.30 her til aften og kan ses på TV2 Øst’s hjemmeside her. Jeg synes det blev virkelig godt 😊
Skriv et svar